[鍵盤] 請問邊一種鍵盤最省力?

平時用緊兩隻鍵盤。
第一隻係HP廠機送既低鍵帽薄膜鍵盤,用左七年,以前覺得幾好打,但最近越黎越覺得個手感好唔舒服,而且打字好累。

另一隻係Acer Notebook上面既鍵盤,用左一年,雖然鍵程好短但我覺得打得其實幾舒服,好過上面果隻。

之前去黃金粗略試左一下青軸,覺得好好手感,亦唔介意噪音問題,但唔知青軸會不會容易累(比起薄膜鍵盤)?

平時用緊兩隻鍵盤。
第一隻係HP廠機送既低鍵帽薄膜鍵盤,用左七年,以前覺得幾好打,但最近越黎越覺得個手 ...
alexngai 發表於 2014-10-17 21:59

累好多時係高度同擺位問題

純綷睇打字習慣,新式keyboard一般可以按下2mm內打到字,你打得大唔大力就係另一件事。

hp 有隻薄膜喜好輕。

那些朱古力粒薄膜很好打好用.  Apple 那種

那些朱古力粒薄膜很好打好用.  Apple 那種
lemoncall 發表於 2014-10-21 14:05

vaio Z1-4X  果隻真係好正, 可惜絕版

平時用緊兩隻鍵盤。
第一隻係HP廠機送既低鍵帽薄膜鍵盤,用左七年,以前覺得幾好打,但最近越黎越覺得個手 ...
alexngai 發表於 17-10-2014 21:59

如果接受到機械鍵盤既價錢, 咁紅軸應該係最省力... 之後係茶軸同青軸

如果再貴D都得, 咁RealForce/Topre 靜電容 (45g) (或其他雜牌靜電容) 省力得黎, 對手指會再溫柔D...

我改左打字姿勢,由手掌放檯面改為手掌懸空,確實無咁唔舒服,睇黎二樓師兄講得無錯。

學raisin哥話, 最舒服點都一定係realforce最舒服, 但價錢又真係太唔平民

純睇壓力test, 其實紅同茶真係差不多, 青會相比之下重少少
但你想輕手既話, 冇鋼板既會舒服少少 (cherry 原廠)
因為冇左鋼板, 冇左鋼板個回撞力, 其實個feel係會再輕d

簿膜式就唔洗多解釋啦, 比較既話, 正常簿膜大約就係茶再重dd咁多啦

我改左打字姿勢,由手掌放檯面改為手掌懸空,確實無咁唔舒服,睇黎二樓師兄講得無錯。 ...
alexngai 發表於 2014-10-21 21:15

買個wrist rest啦