[鍵盤] 想入一隻二手 IBM Model M

Taobao 有好多, 呢度之前有師兄有買過.
成色仲好似幾好, 可否 PM 小弟邊間 taobao 店.

Taobao 有好多, 呢度之前有師兄有買過.
成色仲好似幾好, 可否 PM 小弟邊間 taobao 店. ...
dragonken 發表於 4-12-2014 14:58

師兄玩咁多keyboard, 仲以為一定已經玩過model M添

太遲了, 我早排送了這個老戰友去堆田...

歡迎加入model m行列,有空可以一齊交流啊
已pm樓主

太可惜了,咁好的鍵盤散件送比板友呀嘛,chemyeung兄都唔好掉啦~

剛收到貨隻二手 Model M , 1390120, 87年產. 右邊金屬牌, 大頭插 (要用大轉細).
成色自己睇.
呢隻 no. 1390120 好似全部貨都係美制, 之後細頭d Model M 先有其他地方做.
薄膜用過, 乜軸用過. 紿終都係 屈蹲好, 無可替代.

唔知有無可能將佢轉無線 ?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

歡迎加入model m行列,有空可以一齊交流啊
已pm樓主

太可惜了,咁好的鍵盤散件送比板友呀嘛,chemyeung兄 ...
terrydboy 發表於 2014-12-4 20:21

唉! 個 keyboard 廿幾年前買 用咗十零年佢同個 KVM 唔夾, 放入床底, 買排返舊屋執嘢見到, 因老虎有潔癖,唯有送堆田.
記起十年前,有段時間 model M 賣3-400元 (101 vs 104 keys).

電腦盲用戶: 你呢款好正呀,淘左幾多? 想無線要有足夠的diy技巧同電機知識,師兄好有冒險精神呀
bluetooth model m DIY
https://geekhack.org/index.php?topic=19104.0

chemyeung: 好可惜呀,咁多年感情! 本人都有潔癖呀,不過為左心頭好,買二手都無辦法,最多帶住手套清潔到乾淨為止

想問一條D-sub(vga)轉ps/2 & lan線的kvm,係咪可以用係有D-sub(vga)terminal的舊鍵盤上? 因為我見有賣IBM 5291但port係D-sub DA-15(心想用D-sub DA-15轉D-sub(vga)adapter再用kvm轉ps/2是否可行)

terrydboy    C兄,
呢隻只係 二百幾咋.

真係有得改無線,  唔知有無現貨? DIY 我唔掂呀. ~~

5291 terminal 用 ? 咁轉真係有難度, 都係搏搏下.
淘隻 AT 版既 model F ,  6-8百? 呢個 model 貴過 model M 幾倍.

2百幾好抵呀,成色唔錯仲要139字頭
相信有現貨整,國外的人都已經高價搶購
我認為如果你用model m做住鍵盤就唔好搞啦
咁重無線大體得兩個原因:
1.方便換鍵盤  2.鍵盤黎住機太遠線唔夠長(呢個其實無意思)

我一間一間咁問, 有一間肯比我一隻隻選.
最後我入左一隻 89 年產, white label 1391401.

聽日送到