[鍵盤] 想買個機械鍵盤,求推薦

預算1000蚊樓下
打字ge時候唔好太吵,因為屋企D房用木板,夜晚打機成日俾屋企人投訴吵
最好有埋背光燈(希望D燈唔會咁易燒),要108鍵(唔知係咪咁叫XD)
之前未用過,希望各位推薦一下

有去2kfun個網睇過下,唔知呢個好唔好Zero DK2108SZ 紅軸藍光 電競機械式鍵盤(中)Ducky™

如果唔要嘈就紅黑茶軸
青軸一定嘈

有1000蚊唔一定用哂, 冇咁既需要或者唔洗型比人睇既
dk2108sz $768夠做有突
想型想哂就一千買隻k70
或者千一到買razer blackwidow ult 橙軸

要108鍵就只有DUCKY咋 其他都是104鍵
DUCKY的108是他的功能鍵其實都不太常用
1000元以下咪買LO記 G710+囉
有背光又唔會太嘈仲有咁多牌子當中最長保用期三年 壞LED都唔怕啦 換過隻新仲好

如果唔要嘈就紅黑茶軸
青軸一定嘈

有1000蚊唔一定用哂, 冇咁既需要或者唔洗型比人睇既
dk2108sz $768夠做 ...
ibchrist 發表於 2015-3-4 18:47

撇除104鍵同108鍵ge條件,Steelseries 6Gv2同dk2108sz邊款好D

...
idevil 發表於 2015-3-4 18:48

g710太大,唔係幾中意
我電腦冇用喇叭,平時插耳機,所以鍵盤ge音量鍵對我有幫助

撇除104鍵同108鍵ge條件,Steelseries 6Gv2同dk2108sz邊款好D
Jack813 發表於 2015-3-4 19:26

6gv2 係玩紅黑軸 有大enter
冇Backlight
2108sz 有backlight   
兩隻做工 我唔敢講  
但黑軸應該係6gv2正D
我會建議樓主比多小小去買隻
fc900/750r
or k70