[其他] 第一次換微動

用隻舊mouse試拆同再焊之後就真正換...

舊switch, 死double click

換邊粒好呢~~ DG2, D2F-F-3-7, D2FC-F-7N(20M)(OF), HUANO

焊接完成, 最後換DG2左click, D2FC-F-7N(20M)右click

換埋pad

新既一樣~~~oh yeah~~

DG2左click

me too...

請問尼d微動邊度買到?

其實出面街有冇地方可以俾錢換? 因為自己唔識焊嘢

請問尼d微動邊度買到?
big_nature 發表於 2015-5-3 19:10

TB
除左辣雞, 鋼絲棉, 雞座係ssp買之外, 全部關於要焊呢幾粒野既架生都係TB落黎

TB
除左辣雞, 鋼絲棉, 雞座係ssp買之外, 全部關於要焊呢幾粒野既架生都係TB落黎

...
zeroth 發表於 2015-5-4 12:27

下次買開,
師兄可否幫手買10粒日本Oron微動!
大家分擔運費!

其實出面街有冇地方可以俾錢換? 因為自己唔識焊嘢
大食懶豬仔飽 發表於 2015-5-4 00:21

就係睇到有ching話出去換要成兩三舊水換一粒先自己搞

一粒cherry dg2先5rmb, mouse pad 10rmb, hakko 60w辣雞$85蚊, 錫線連座+吸錫泵55rmb

我都係第一次換pcb上既野, 之前都係焊接下rca線, led電線, 都唔知pcb野要點搞, 都係自己上youtube睇, 睇完用舊mouse試

我係用舊mouse試焊甩兩粒switch, 再焊返上去, 之後就直接黎料搞performance mx

拎兩三舊出去比人搞, 不如拎兩三舊自己學, 學到就係自己既~ 試下啦~

我就係電子白痴先唔想自己攪 (應該係最憎電子嘢), 寧願俾人賺

我就係電子白痴先唔想自己攪 (應該係最憎電子嘢), 寧願俾人賺
大食懶豬仔飽 發表於 2015-5-4 14:12

good for you~~

you can find the answer you're looking for from searching epc forum, good luck~

大食懶豬仔飽 發表於 2015-5-4 14:12

有師兄post 過有咩地方

再唔係問有有無師兄仗義幫你搞, 有工具齊料其實好快手