[鍵盤] 請問 HHKB Pro 2 是45g? 同 RF87UB-55g 分別大嗎?

想試下玩電容軸, 想緊買邊隻好, 本身用緊Filco 青軸的. thanks
手感像機械軸嗎?

想試下玩電容軸, 想緊買邊隻好, 本身用緊Filco 青軸的. thanks
手感像機械軸嗎? ...
炎冬 發表於 2015-6-10 00:11

絕對唔似

只用過HHKB 唔清楚分別
但建議用realforce好d
HHKB打機唔係咁方便 做野就好
遲d都想買番隻RF玩吓
諗緊hi-pro 定係2015紅黑版 都係45g
分區唔想用
呢家隻deck用到悶悶地

只用過HHKB 唔清楚分別
但建議用realforce好d
HHKB打機唔係咁方便 做野就好
遲d都想買番隻RF玩吓
諗緊hi-p ...
JayHon 發表於 2015-6-10 06:37

我用來打字用的, 不過又怕用唔慣HHKB個layout......

我用來打字用的, 不過又怕用唔慣HHKB個layout......
炎冬 發表於 2015-6-10 08:35

真係比較難習慣。。。
所以之前用咗兩個月就放番出去
但手感絕對好過機械軸

如果 你唔打機 淨係文書工作 用電容就好
用電容打機手感真係唔係咁好
P.S 有隻RF87 分區

如果 你唔打機 淨係文書工作 用電容就好
用電容打機手感真係唔係咁好
P.S 有隻RF87 分區 ...
michaelyiu10 發表於 2015-6-10 09:56

我就掉番轉
覺得打機用電容好爽。。。
真係要買之前試清楚

回覆 7# JayHon

電容用黎文書真係正

炎冬 發表於 2015-6-10 08:35

鐘意HHKB多過RF87, full size就Cherry G80-3000, 最緊要唔好一開始就先入為主, 比多小小時間試清楚可能第日你都會同意HHKB>RF87.

鐘意HHKB多過RF87, full size就Cherry G80-3000, 最緊要唔好一開始就先入為主, 比多小小時間試清楚可能第 ...
pang0011 發表於 2015-6-10 23:45

等我2隻都試下再比comment..