[鍵盤] 完全無買過靚keyboard,想請教。

小弟從來都唔買貴keyboard,最靚嘅係多年前買嘅Microsoft舒適真皮keyboard + mouse系列,貪佢舒服。當年價錢好似過千,唔夠一年壞咗。另外塊最貴嘅係Thinkpad keyboard,因為自己用開Thinkpad laptop,覺得佢係咁多年以來最好打嘅,用過嚟寫program打寫最舒服嘅keyboard,又有小紅點,所以買咗塊插desktop同MacBook起屋企用。
起呢度唔難見到好多師兄一摘千金買塊keyboard,然後又一千幾百買佢粒帽。想請問呢類keyboard除咗靚,粒key有得自己換特別色,而家甚至乎有燈之外,塊keyboard係唔係真係好打好多?自己去過黃金見到幾百甚至過千嘅keyboard,都好奇埋去摸過一下睇下佢點解咁貴,因為佢哋外觀同我去睇幾十蚊一塊嘅Logitecth睇落分別唔大,按落去又好似唔及我幾年前起公司用塊Dell套裝機跟機keyboard咁好㩒。

我記得當年起公司用嘅Dell keyboard好似係呢款:
http://item.taobao.com/item.htm? ... ns=1&abbucket=2

不過我唔敢肯定係唔係百分百呢塊。因為都見過佢有好多型號幾乎一樣外觀。

有冇試青軸,  打落去 dark dark聲好響
果隻冇理由差過dell

有冇試青軸,  打落去 dark dark聲好響
果隻冇理由差過dell
twaiho2003 發表於 2015-6-21 11:53

其實我唔識乜軸,試時亦唔知塊keyboard係乜軸。至於打落去dark dark聲嘅,只有以前中學起電腦室用過嘅IBM keyboard先有呢種聲,記憶中粒制好硬。

回覆 3# ntony

公司及家中用,
最愛茶軸!

有心想買既就落SSP走一轉
2KF, 地獄道 應該有齊咁多隻軸試
無話邊隻軸好, 你覺得自己鐘意個隻就得
價錢由500~1500都有

回覆 3# ntony

粒制係硬D,  但係冇咁易打錯字

其實我唔識乜軸,試時亦唔知塊keyboard係乜軸。至於打落去dark dark聲嘅,只有以前中學起電腦室用過嘅IBM ...
ntony 發表於 2015-6-21 12:56

黑色定灰白?

小弟從來都唔買貴keyboard,最靚嘅係多年前買嘅Microsoft舒適真皮keyboard + mouse系列,貪佢舒服。當年價 ...
ntony 發表於 2015-6-21 11:08

樣好多都類似, 但手感就完全兩回事
好似thinkpad keyboard, 當年都好多人仿, 但都係得個樣似, 實際用落係另一回事

就算以前跟desktop送的keyboard, dell, lenovo, hp等個樣都係大同小異, 但實際都係有d 分別
唔同人有唔同主觀感覺, 唔一定貴就一定好, 我覺得最緊要係一個岩自己的keyboard
可能有d 人用慣notebook 想扁d, 有d 人想搵番以前打字機或者舊式機械感, 又或者有d 想要靜唔好嘈到人

有心想買既就落SSP走一轉
2KF, 地獄道 應該有齊咁多隻軸試
無話邊隻軸好, 你覺得自己鐘意個隻就得
價錢由50 ...
ibchrist 發表於 2015-6-21 13:17

無心買貴嘢,只係個Thinkpad keyboard爛咗粒key,諗緊一係上淘寶買返粒帽,一係買過塊全新。四百幾,係好好用,不過好似又唔係用咗好耐。平時laptop用又唔覺咁快壞。
但見咁多師兄一擲千金買塊keyboard,覺得點都有佢原因。如果話齋係多兩粒燈靚少少洗成千蚊對小弟呢類人來講唔係好合邏輯,所以好想知點解。
一直以來,無乜印象有邊塊keyboard好打過以前公司塊Dell同Thinkpad舊款keyboard,以前部大Dell laptop塊keyboard都幾好打。

黑色定灰白?
prowede 發表於 2015-6-21 14:10

印像中全部都係白嘅,386同486機嘅。

樣好多都類似, 但手感就完全兩回事
好似thinkpad keyboard, 當年都好多人仿, 但都係得個樣似, 實際用落係 ...
prowede 發表於 2015-6-21 14:14

上網搵過下只係見SK-8115嘅相同以前用塊Dell keyboard係完全一樣,去新高登搵過要百幾蚊,重要睇落唔係全新。講真,要我講點先叫好打,我真係唔識具體講出來,但就唔需要靜。以前唔鍾意用Notebook keyboard,但後來擁有過一部大Dell laptop同Thinkpad之後,覺得塊keyboard比好多desktop keyboard好打。而有好多以前細個用過嘅keyboard,雖然按感不同,但都會有不同嘅好按感,亦同平貴似乎無掛勾。

無心買貴嘢,只係個Thinkpad keyboard爛咗粒key,諗緊一係上淘寶買返粒帽,一係買過塊全新。四百幾,係好 ...
ntony 發表於 2015-6-21 15:44

我自己都好中意thinkpad keyboard, 亦好中意機械鍵盤
兩種完全唔同野黎, 但打上黎都係好好用

鍵盤平貴好壞, 一方面可以係features野, 另一方面可以係用料做工
最簡單好似cherry keyboard, 只係一個keyboard, 無燈無function key, 內地做同德國做都有一定分別 (價錢亦反映出黎)
當然最後都係要睇識唔識分或者用唔用出分別
就正如好似師兄覺得thinkpad keyboard好用 (thinkpad keyboard已經唔算平), 但有d 人覺得可能40蚊一個都已經好用
gaming keyboard 又係另一樣衍生的產品

估計你用過ibm的都係以前的機械鍵盤
鍵盤手感就有d 似買headphone 咁, 有時係講唔出, 要親身去試先知

新高登的應該唔係新貨(偶然可能有新, 不過唔會平)
thinkpad 已經的keyboard, 係notebook中真係算幾好打