[操作疑難] Corsair K65紅軸打字好嘈

用開cheap嘢,轉咗K65紅軸打字,特別嘈。小弟寫program,打字亦幾快。每分鐘近百下打字聲,持續起碼半個鐘以上⋯⋯
小弟知道紅軸已經算係無咁嘈,但而家每晚打字嘈到去隔離房,要關房門。

見到每粒key加oring可解決問題,但加oring似乎好影響感覺同鍵程。
我明唔好咁大力下下打到落底會無咁嘈,不過經年累月嘅手勢好難改,打字快就更難改。

係呀

用開cheap嘢,轉咗K65紅軸打字,特別嘈。小弟寫program,打字亦幾快。每分鐘近百下打字聲,持續起碼半個鐘 ...
ntony 發表於 2015-6-27 10:45

機械軸就係嘈ga la ching u can go try try logitec g710+ 係荼加o-ring但手感still ok , d 人話紅加oring就gg了

watch from 5:04 https://www.youtube.com/watch?v=UUI-htHPUpM

用開cheap嘢,轉咗K65紅軸打字,特別嘈。小弟寫program,打字亦幾快。每分鐘近百下打字聲,持續起碼半個鐘 ...
ntony 發表於 2015-6-27 10:45

用翻短程薄膜鍵盤
或靜電鍵盤

via HKEPC Reader for Android

真係想靜就加oring啦, 但手感就一定會差d
去youtube 睇下, 大把片有講

最主要問題係有鋼+打到落底 呢個問題咩軸都會有
加ORING 鍵程會短左 所以打唔到落底 變左冇聲
如果唔想加ORING既可以買塊CHERRY G80 3000(紅)
無鋼唔會咁響

唔該晒咁多位師兄!無計,真係嘈親家人,唯有試下加咗先。
請問keyboard要特別o-ring嗎?還是五金舖嘅o-ring就得?如果去五金舖買,請問有無話買邊隻?

機械軸就係嘈ga la ching  u can go try try logitec g710+ 係荼加o-ring但手感still ok , d 人話紅加oring就gg了
benny8888 發表於 2015-6-28 14:27

唉⋯⋯慘了⋯⋯唯有試咗先再講啦。

回覆 1# ntony

尼個情況,
建議用靜電盤!

reddit上面話用牙醫提提嗰種箍牙橡筋,香港社區牙醫診所唔知賣唔賣。

唔該晒咁多位師兄!無計,真係嘈親家人,唯有試下加咗先。
請問keyboard要特別o-ring嗎?還是五金舖嘅o-rin ...
ntony 發表於 2015-6-28 16:51

用咩oring可能要問其他ching haha