[操作疑難] 第一次用機械軸鍵盤...請教

請問咁多位師兄,小弟最近加入機械軸行列,亦買左個cms qiuckfire ultimate黎試下。

不過唔知係咪第一次用既關係,我感覺係同以前薄膜kb相比,一時間唔習慣個高度。

即係,感覺機械kb好似好厚身咁,用左一陣覺得個手碗有少少酸。

其實係咪整係我呢個MODE先係咁? 我就咁睇其他師兄分享C記既相,唔知係咪錯覺定係個設計,感覺C記既機械kb 比較無咁厚身...

請問咁樣算唔算正常? 有冇咩方法可以解決? 因為我都算係比較長時間要呆全電腦面前, 係咪機械kb都係厚身的?? thx~

機械鍵盤大多比較厚身。我諗你手腕痠痛係因爲你手腕放既位置太低。試下加個wrist rest,我試過係舒服好多:

回覆 1# happycyk

機械鍵盤的行程就是賣點哦

學上面師兄講加隻wrist rest啦
推介MMM牌,我以前都十五十六唔捨得買,
用過就覺超值
唔好買幾十蚊果d

回覆  happycyk

機械鍵盤的行程就是賣點哦  

學上面師兄講加隻wrist rest啦
推介MMM牌,我以前都 ...
TH30 發表於 2015-8-2 09:54

我之前買過一個3M牌wrist rest,絨布材質,確實係舒服,但用耐左有味,洗極都洗唔甩。後來我上淘寶買左個三十蚊人仔左右既皮革wrist rest,方便清潔好多。

我之前買過一個3M牌wrist rest,絨布材質,確實係舒服,但用耐左有味,洗極都洗唔甩。後來我上淘寶買左個 ...
leave 發表於 2015-8-2 10:41 AM

件衫著幾日唔洗都有味啦
可以用洗潔精濕洗,或者用火酒,要噴濕晒再用毛巾索乾,不能淨用酒精紙抹

件衫著幾日唔洗都有味啦  
可以用洗潔精濕洗,或者用火酒,要噴濕晒再用毛巾索乾,不能淨用酒精紙 ...
TH30 發表於 2015-8-2 10:57

浸埋漂白水都唔得

浸埋漂白水都唔得
leave 發表於 2015-8-2 10:59 AM

咁可能積得大耐
所以要定期清潔
或者用兩三年換一條啦,百幾蚊唔算太貴

咁可能積得大耐  
所以要定期清潔
或者用兩三年換一條啦,百幾蚊唔算太貴 ...
TH30 發表於 2015-8-2 11:06

其實3M應該都有出皮革質地既wrist rest,但我係腦場淨係見到絨布質地。

其實3M應該都有出皮革質地既wrist rest,但我係腦場淨係見到絨布質地。
leave 發表於 2015-8-2 11:12

皮真係好少見, 要訂
但jelly 同絨面就好common

請問師兄3M 墊手邊度會有得賣? 腦鋪睇過都係雜牌orz