[其他] Corsair k70 中文鍵帽

請問有玩開corsair鍵盤既師兄們,知唔知香港有冇中文key cap賣?

上網睇整係好似台灣先有中文倉頡版,想問下有冇途徑可以從台灣訂corsair 既中文key cap呢? thx~

深水埗黃金地庫有
橙色大铺

深水埗黃金地庫有
橙色大铺
benben1120033 發表於 2015-8-10 13:09

請問師兄你原廠官方出的嗎? 個間野叫咩名? 方便係度講講or pm? thx

不是原廠CORSAIR, 是鴨仔牌的, 現時我是K70 + 鴨仔中文鍵帽, 用緊沒問題~~

不是原廠CORSAIR, 是鴨仔牌的, 現時我是K70 + 鴨仔中文鍵帽, 用緊沒問題~~
benben1120033 發表於 2015-8-10 16:12

請問師兄咁樣會影響手感嗎?

請問師兄咁樣會影響手感嗎?
happycyk 發表於 2015-8-10 20:35

睇你鍾意邊種材質鍵帽
因為鴨仔係PBT 而CORSAIR 係ABS
不同材質對手感都會有影響

睇你鍾意邊種材質鍵帽
因為鴨仔係PBT 而CORSAIR 係ABS
不同材質對手感都會有影響 ...
slimeing 發表於 2015-8-10 22:19

我見過之前台灣有人分享用鴨仔鍵帽換落K70身上,不過咁樣既話咪同原本既手感會有出入?

因為我打字比較依賴用倉頡碼,所以買corsair 可能都要換key cap...就怕換左之後無左corsair原先既感覺

我見過之前台灣有人分享用鴨仔鍵帽換落K70身上,不過咁樣既話咪同原本既手感會有出入?

因為我打字比較 ...
happycyk 發表於 2015-8-10 23:57

換左KEYCAP你就唔會想用CORSAIR 本身套鍵帽

我用緊就覺得分別示太大, 因為我只係換左字母部份, 數字仲係用緊corsair 本身既key cap .

請問是否有透光的?

你係橙色舖要唔要先訂貨?

Thanks