[操作疑難] Cmstorm vs Corsair

請問各位有玩開機械軸kb既師兄,大部分廠商都係用cherry軸,其實唔同brand之間既然軸心係一樣,咁分別係邊度?

見好多人都話corsair 好,corsair既優勝之處係邊?corsair紅軸好多人讚,不過青軸就好少人講,佢既青軸又係點既呢?

因為小弟係一個新手,最近買左cms quickfire ult青軸做第一隻kb,但聽朋友講同睇番文之後,搞到有啲心思思,後悔自己之前做既決定,有啲想換番corsair。

最後,有冇師兄有興趣收99%新既cms 青軸? thx

我同你的情況一樣....又係cms quickfire ult青軸 做第一隻機械KB.
又同時心思思想轉軸.

我RESEARCH 和係SHOP 玩過其他軸後發現. cms quickfire ult青軸  和 出名的FILCO 青軸手感上分別真係不大..

所以先唔講BRAND. 我用青軸打機一排,發現按制的感覺唔夠紅軸反應快,攬到打BF4總覺得開車時反應差D (又可能其實我自己反應慢)

但青軸打字真係超爽. 所以要比較你用KB打字和打機的比例取捨

如果一樣用cherry mx switch既話,主要都係睇個人品牌喜好,外觀,燈(如有),有冇marco key/usb port位,巨集功能,某d型號可以用software調較(唔同牌子既software易用程度同功能多少都有唔同,依我覺得razer個sw係最易用(傻都識),最難用應該係corsair(不過又真係好鬼多野可以較),另外仲可以考慮埋保養...如果唔好彩買左隻有燈既燒左都有得搞,當然重點都係睇價錢做人啦

軸係一樣, keycap 唔同,   衛星定平衡又唔同 ,  實唔實淨又唔同

自已玩開 覺得cosair 軸既質量 唔夠ducky, filco ,甚至cm storm 好
shift 同space bar同ctrl 已經有分別。 ...
chrislovejill91 發表於 2015-8-10 14:03

係咪主要關平衡杆事嗎?cms既大制聽聞都係用平衡杆。

不過我落腦場玩過鴨仔,cms,corsair既青軸,感覺三者既重量同用力程度都唔同。

由重至輕:鴨仔>cms>corsair(?) ,其實cms同corsair好接近,不過後者好似唔係太需要用力....唔知同display比人禁得多有冇關係??

以家cms打機好似都要ok用力先玩得順......而且cms又唔似corsair咁送rest,所以有少少後悔放唔放出去換個K70好...

如果一樣用cherry mx switch既話,主要都係睇個人品牌喜好,外觀,燈(如有),有冇marco key/usb port位, ...
alan2200 發表於 2015-8-10 13:48

其實我主要都係貪青軸個手感同埋拍拍聲...哈哈

至於功能上我可能用唔晒咁多...不過我就有點執著,corsair 會唔會係1000蚊樓下最好手感個隻?

我同你的情況一樣....又係cms quickfire ult青軸 做第一隻機械KB.
又同時心思思想轉軸.

我RESEARCH 和係SH ...
bearx 發表於 2015-8-10 08:28

師兄隻青軸玩左幾耐到..? 同埋有時唔知係咪心理作用會形住corsair會比cms同鴨仔好...雖然大家都係用cherry軸

filco真係好多人話係kb中算係top個群黎,但感覺上好似係用在文書方面?gaming得唔得?filco就真係未試過,唔知係咪好似傳說中所講咁大分別。

其實個kb我打算係遊戲+文書兩用的,所以囉個中間點。其實都有想過買紅軸,不過實在係比佢既拍拍聲所吸引住。

但唔排除將來有機會試下其他軸。

個人認為Corsair得個樣 唔多好用
用緊DUCKY 1008青 同KBT ONE 綠軸