[滑鼠] 高DPI MOUSE 真的有必要嗎?

用緊LOGITECH G502 都一段日子 (用後感覺幾良好)

解析度:200 – 12,000 dpi

不過我用設定常用0既DPI大約1600

發現如果一般FHD resolution 0既MON

其實係冇必要用太高DPI 0既MOUSE

你郁少少隻MOUSE 個POINTER 已經唔知飛左去邊

高DPI MOUSE 我認為係FOR 大呎吋及高解像度0既MON 才比較合適... (可能有師兄覺得我講緊廢話)

唔係既  轉一個角度講

現在Gaming mouse 大多都6000 ~10000 但好多人現CSGO 都係400dpi 皆因反應精準
但你買隻 幾十蚊 只有800 dpi 會很飄 難用

都係買質素及信心

用緊LOGITECH G502 都一段日子 (用後感覺幾良好)

解析度:200 – 12,000 dpi

不過我用設定常用0既DPI大約 ...
ARBAO 發表於 2015-9-25 09:54

都係架~我都用6000 dpi 到 , mouse 飛就因為你用慣左低 dpi 動作大。。愈高你手部動作就愈少

咁睇啦
一隻假設你本身係用開~2000dpi 既習慣
如果mouse1 得1000dpi 你set高個sensitivity 去令你cursor 快d
mouse2 係10000dpi 但你set低去令個cursor 慢番d
你會發覺, mouse1 會覺得個cursor 好跳

親身用過, 隻臭手慣左用dpi ~4000, 買左隻1000dpi既m 記mouse
我衰到拉大d 個視窗框都做唔到, 因為點都對唔到個邊, 個cursor 跳到9彩

一來polling rate, 二來dpi, 其實如果你話你慣左用好低dpi 個影響唔會大, 但你已經係打機手, 你唔會接受到低dpi 既mouse

咁睇啦
一隻假設你本身係用開~2000dpi 既習慣
如果mouse1 得1000dpi 你set高個sensitivity 去令你cursor 快 ...
bbqaaq 發表於 2015-9-25 12:18

認同師兄所講POLLING RATE, 8ms 同 1ms 其實都會察覺到分別

不過我今次係針對個SCREEN RESOLUTION 同MOUSE DPI 關係來講0者...

即係一般應用我認為1600 到2000 DPI 已經足夠

不過小弟不明白你話會跳係咩意思??

唔係必要, 其實都係自己既習慣

小弟覺得一分錢一分貨是有道理
當然有時會有D 物超所值0既產品可以執到...

曾經有師兄講過多mon程況下高DPI係好有用

曾經有師講過多mon程況下高DPI係好有用
shimanong 發表於 2015-9-25 15:07

所以一般FHD 單獨芒使用下.. 太高DPI MOUSE 會有點浪費...

小弟感覺0者...

回覆 4# bbqaaq

打機玩FPS 真係好高要求.  以前CSGO未改視角 使用 4:3 低400 / 800DPI真係比較好控制
現在 基本都係 1920  1080 , 必須要有 1600 到 2400 DPI 但支槍又好飄, sensitivity 改到 1 很準但好慢.
改用 3200DPI 就很好.  2K 屏要用到 5000DPI (入Game)
高DPI 低sensitivity 及加上加速等等功能   打機mouse 使用變化大了 可以研究研究