[開箱] 初嚐 G.skill km780 CHERRY MX RGB茶軸

之前落場買左隻RGB 機械鍵盤,Gskill 呢個牌子唔太陌生,之前都有聽過佢出ram

km780 用上 CHERRY MX RGB 軸,有紅茶青三款軸,最後買左茶軸

啡色的CHERRY MX茶軸

鍵盤上方有USB同音效插口,方便玩家插MIC 同耳機落去,線材上來講可以用癡線來形容,厚到癡線,長到癡線,足足有成2米咁長

鍵盤向上斜,成階梯狀,唔夠既話仲可以比你較高一級

輕輕一推入去,條手托就咁就同鍵盤連接住

條手托表面唔太滑手,感覺上有小小軟

附送一個"工具商",入面附送10個鍵帽,表面有防滑條紋,而且鍵帽本身比起出廠預設的都為較高,換上廠家送的特別鍵帽,打機時都容易感到岩位

插左鍵盤之後,如果唔裝gskill 個鍵盤管理程式係會出現紅燈的

最右邊有個滑輪,輕輕向上推就可以將音量提升

M3 右邊個粒制係用定鎖定視窗,防止打打下hi到個windows 制

上gskill 官網下載左個程式,就可以為km780重新定義,例如自訂義燈光效果

如全紅色,你見到個軟件係實時顯示

自訂義左咁既燈效出來,你可以一個區域咁選擇,你會見到再個十字型cursor,禁住佢一拉放手就會按你選擇既顏色而實時改變

嚴自己整得唔靚仲可以用佢另一個profile,Mode 1 禁入去入面有個profile 4,慳水慳力,即時轉左另一款燈效

當然唔小得 6鍵 或全局防鬼鍵,亦都有得比你選擇repeat delay,意思係第一個鍵同第二個鍵之間既 latency

有d鍵多到唔知點用,你可以入去個軟件到,自己重新訂義每個鍵的功能

音量鍵方面算是齊整,最為鐘意其大細聲的轉換方法,而本身一些hotkey 就略為欠缺,但通過軟件來修改,自己訂制一個鍵,一按即為計數機,即時解決左這個不便。

最後附上一條短片,裝左個軟件之後佢會以類似跑馬燈形式呈現

https://youtu.be/mVDW7Yaoi9s

點解唔用一條USB線做Hub而要用兩條?
3.5mm插座隔離粒switch有咩用?

點解唔用一條USB線做Hub而要用兩條?
3.5mm插座隔離粒switch有咩用?
雲一0一 發表於 2015-10-17 00:51

你講緊既 g s switch 係 n-key rollover 入面既 6 key / n-key rollover
比你隨時轉換

Looks good, how much is it?

回覆 2# 雲一0一

一條係比電個usb hub
    另一條係比電隻keyboard

幾錢?

回覆 1# 天之邪

Looks good, how much is it?
god_snowman 發表於 2015-10-18 12:51

賣緊$1350

幾錢?

回覆  天之邪
java2 發表於 2015-10-18 20:31

深水步個邊賣緊$1350

之前見到都有諗過遲d買

之前見到都有諗過遲d買
恆生銀行 發表於 2015-10-19 11:36

一齊加入啦,諗緊轉咩燈好,未有咩IDEA