[滑鼠] 有無人試過換光微動?

講真, 無論日制既微動, 定係大陸制既微動, 都係差不多時間壞, 平均1-2年就壞一次

如果大家知道佢壞既原理, 就會明白其實日制定大陸制, 關係真係不大

但光微動就正正可以解決依個問題

可是唔覺有人講, 有無人試過效果如何?

光微動
可以郁動既部份咪一樣會壞

光微動
可以郁動既部份咪一樣會壞
sailoralan 發表於 2015-11-29 10:53

壞既永遠都係觸點
果塊金屬片已經限死左個幅度, 你知唔知咁既情況下, 要用到佢金屬疲勞有幾困難?

微動個薄薄簧片想金屬疲勞有幾難

微動,彈片就係靈魂。

微動每彈一次都會使金屬簧片疲乏老化使彈性下降,導致接觸觸點回彈不良使之連點。
    觸點氧化反而少,所謂氧化無非係簧片己唔夠力彈回,而且接點有加厚點會接點先壞。
   光微動,彈片一樣要限位,手感一樣會變,反應一樣會變,彈片軟軟一樣會變連點。

而且光微動係特制,一般MOUSE換唔到的。

微動個薄薄簧片想金屬疲勞有幾難

微動,彈片就係靈魂。

微動每彈一次都會使金屬簧片疲乏老化 ...
evec 發表於 2015-11-29 21:18

難就難在佢可動幅度限制係好細範圍入面, 要佢疲勞既次數我估起碼都要幾千萬次

唔知你有無真係拆開過微動睇過?

我換過既微動唔少, 拆過既亦唔少, 亦都成功修理過幾隻

如果你拆過, 你就會見到, 當按下之後, 塊片係無空間可以回彈

所以有問題永遠都係觸點位, 就算logitech教客修理, 都係教佢地清理個觸點, 網上都有唔少例子, http://www.coco-in.net/thread-16374-1-1.html

雖然佢解釋係觸點有D污糟野, 同我講既有D唔同, 但反正都係觸點中間有野而出問題

而我既修理方法係清潔個觸點

難就難在佢可動幅度限制係好細範圍入面, 要佢疲勞既次數我估起碼都要幾千萬次

唔知你有無真係拆開過微動 ...
3ldk 發表於 2015-11-29 22:08

甚麼無空間可以移動,係講緊每次按壓個鍵的金屬能夠回復的彈性能力,同有無限位係二回事,
同一結構物料的微動係要求高壓力鍵時,其按鍵循環壽命會相應比例下降係因為壓力大簧片更快疲勞。
甚麼幅度細但個簧片要承受按壓產生的力量同提供個反回彈力,即個簧片要變型儲能先係金屬疲勞的主因。

所謂觸點有D污穢野根本係為防接觸點磨損的可導電潤滑劑,噴走去可以增加導電能力少少,但個觸點就會好快磨損。

微動掣用1,2年接觸點氧化差唔多啦
1,2年換一次,最多換多幾次,唔會換隻鍍金掛?
Mouse 用得3幾年,就算掣唔壞,膠都開始老化啦