[滑鼠] [評測] -《Ducky Secret Optical》

N年前第一次摸PBT鍵帽已經係度諗,點解無人出PBT滑鼠
d滑鼠用耐左之後
ABS會變得油油地,類膚會變得痴手
感覺都好難受

呢隻mouse我大約12月頭開始留意
一路都1516緊買唔買
有玩開鍵盤既都知PBT手感無得輸
佢吸引到我既地方係史上(好似係)第一隻PBT滑鼠+全日製Omron微動
而要掙扎既地方係比我平常用mouse既習慣少左2個掣(較音量用)

睇過老貓既review
仲有個問題係佢無講隻mouse既滾輪係用咩材質
問香港代理Microworks無回應
之後去Ducky Facebook問先有客服解答
係軟橡膠

但想睇下實物,發覺都唔容易
旺中無(有貨賣但無display)
黃金好似直頭賣哂
深之都無賣
最後係高登2KF終於見到有display有現貨
仲要特價$450 有埋首批送既Ducky Flipper Extra超大布墊
C/P值咁高搵唔到理由唔入手了

本人現有既mouse有
Logitech G502
SteelSeries World of Warcraft Legendary MMO Gaming Mouse
Ducky Secret Optical

之前有比較長用過既有
Logitech G400
Microsoft+Razer合作用出既Habu

首先,建議大家先睇完設計者老貓既開發設計理念與想法
因為我之後講既野會針對老貓篇review發表d個人感受
http://iqmore.tw/ducky-secret-optical-gaming-mouse-review

雖然佢有送塊好似唔錯既Mouse Pad,但我應該唔會用
因為得3MM厚,同時我唔需要咁大塊,或者可能會用係其他地方
我而家用緊既QcK Mass,有6MM厚,用了多年,依然好滿意

買左番黎後第一時間更新左先
http://www.duckychannel.com.tw/tw/firmware_updater.html

老貓話IE 3.0是玩家公認最好握的右手滑鼠(其實我自己一直都覺得呢個所謂既公認只係鬼佬手)
本人手長17.5cm
呢類based on IE3.0既大牌mouse差唔多試渣過哂
對我黎講都係過大
同埋呢種設計姆指,無名指,尾指位無野long住,始終都係無咁舒服
當然呢d係好個人既
所以要搵隻岩自己既滑鼠比搵隻岩自己既鍵盤真係難好多

以我自己為例子

G502姆指位有托點都會舒服d
更加重要既係上一頁 下一頁既位
以我自己隻手,長度岩岩好可以用第一節姆指按下一頁,第二節姆指按上一頁

而Ducky Secret就唔得了,第一節姆指都只去到下一頁既尾部
每次按下一頁都要調整一下位置,好累...
亦容易造成誤按

當然,用既姿勢,高度,有無用護腕pad等都會影響使用感受,上面只係針對我個人使用習慣

再黎線材
首先要注意條線既長度比一般大牌mouse短d,如果mouse同機箱距離比較遠既人要注意
老貓話希望能夠採用與Apple相同等級彈性的線材,老實講未買之前睇到呢度我已經覺得伏伏地
因為Apple d線一d都唔耐用...
同埋佢條線摸落有d似平時d mouse用耐左,痴痴地手果種感覺,我自己就好討厭呢種手感了...

螺絲位就的確比其他mouse好
唔洗撕開鼠貼就可以開
但佢既鼠貼設計的確好舊式...而亦唔見得因為好所以保留
好過時+差既設計
另外亦見有人投訴佢既螺絲好差,好容易滑牙

最後個人感覺,呢隻mouse用料同定價
絕對睇得出Ducky既誠意
但畢竟今次係佢地第一次出mouse
可以改進既地方唔少
好似當初Ducky出DK1008咁,USB位出名易壞
但去到DK9008便無野好投訴了

至於微動同線材既壽命
同外殼用耐左之後會變成點
就要起碼用番一年先知了
不過老實講,如果我D3玩得多的話,我相信就算日製Omron D2F-01F都係一年左右就玩完
只不過好在Logitech有3年保
Ducky得1年

支持開箱!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我都用緊G502,我用嘅第一隻貴價滑鼠,手感冇得輸
轉PROFILE我1個較上下頁,1個較volume
仲有滾輪可以有一節節同埋光速滑動...過癮

請問師兄G502打左油未呢?用左幾耐?
可唔可以影埋滑鼠底部?因為我唔係好明螺絲位嗰段...

另外,師兄會唔會考慮割愛塊MOUSE PAD小弟都想買塊MOUSEPAD,或者有冇好介紹?

條線的確係用返包網線好,有返d硬度,同埋唔會溶膠,依d真係時間考驗.......
ducky做第2隻,應該係中小形鼠
真係要改下,同埋用返QC好d既螺絲

支持開箱!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我都用緊G502,我用嘅第一隻貴價滑鼠,手感冇得輸
轉PROFILE我1個較上 ...
200644600 發表於 2015-12-31 11:19

G502差唔多一出就買,無打油
但佢左右個凹凸橡膠位好難清潔
同埋一開始以為金屬滾輪好d,結果佢會甩色
仲有羅技d滑鼠到而家都無變,隻隻既無名指,尾指位都係唔舒服

螺絲位你睇左老貓篇review就會明

Ducky塊Mouse Pad我比左人了
Mouse Pad其實都好個人...
我自己中意布墊,同埋要夠厚,手腕位先會舒服,QcK Mass用左咁多年我自己就無投訴了,有6mm厚
換左差唔多十隻滑鼠都仲未換走佢

條線的確係用返包網線好,有返d硬度,同埋唔會溶膠,依d真係時間考驗.......
ducky做第2隻,應該係中小形鼠
真 ...
XABI 發表於 2015-12-31 13:05

係
佢做番隻真正for亞洲人手既PBT鼠(網上睇番其他人既評價幾乎都係話太大隻)
其他細節位QC再執好D
最好比多2粒掣(我個人習慣)
咁就完美了

G502差唔多一出就買,無打油
但佢左右個凹凸橡膠位好難清潔
同埋一開始以為金屬滾輪好d,結果佢會甩色:ha ...
manlung803 發表於 2015-12-31 16:17

多謝意見,睇黎落場試下先買到啱心水MOUSE PAD

高登2KF??

高登2KF??
kennethlam 發表於 2016-1-1 13:52

2000fun你唔係冇聽過掛...

新手一頂