[滑鼠] 請推薦一隻慳電可靠GE文書用無線MOUSE

主要用黎做WORD EXCEL 同上網, 唔會打機用

大約要求係:
1. 慳電

2. 大隻d size

3. 大D DPI (因為2K mon laptop)

4. 最好有藍牙 (4.0?)

5. 輕d

大約budget係 $300-500 hkd

唔該哂大家

logitech中價位嘅任何一款mouse都符合到你要求,通常1年到年半先換一次電(當然你要用靚電啦),其實藍牙果d先會最曬電

我隻mouse最近都壞壞哋, 因為我有塊Logitech touch pad, 想共用個receiver,
所以想揾返隻用Unifying receiver 0既Logitech mouse,
但發覺佢0的mouse市場定位好怪

我要求 (1) Unifying receiver (2) darkfield laser
佢有兩款產品符合0既要求: mx anywhere 2 同 m905
http://www.logitech.com/zh-hk/mi ... ;compProducts=11885,9832

兩隻mouse所有feature都一樣, 除咗mx a2有blutooth同內置充電
但價錢居然一樣係$639! 真弔詭

我隻mouse最近都壞壞哋, 因為我有塊Logitech touch pad, 想共用個receiver,
所以想揾返隻用Unifying receiv ...
btpig 發表於 2016-4-16 15:50

有幾奇怪?  唔通出番隻一模一樣, 但係賣番639 ?

1. MX anywhere 2 係MX anywhere 的後繼型號, spec 近似都好合理

2. 既然係繼任型號, 大部份spec 一樣都正常吧,
已事實係anywhere 2多左bt, switching, 充電呢d
一個"除左" 咁無得好講啦.....

3. 至於講價錢, logitech 呢d 一般定價都唔會變
但事實係出面anywhere 已經賣到400左右, 甚至更平 , 當然有d 地方仍然係賣緊639
既然係同級別, 初始定價一樣其他一d 都唔出奇,
如果anywhere 2 更平先唔太正常, 更貴亦唔見得值

“建議零售價”嚟啫

有幾奇怪?  唔通出番隻一模一樣, 但係賣番639 ?  

1. MX anywhere 2 係MX anywhere 的後繼型號, sp ...
garnett_v 發表於 2016-4-16 17:14

我係用MX Anywhere 2 同 M905 比,
    唔係用MX Anywhere 2 同 MX Anywhere (一代)比

所以想揾返隻用Unifying receiv ...
btpig 發表於 2016-4-16 15:50

睇官方定價冇意思, logitech從來唔會減官方定價
街價m905平好多下

唔係用MX Anywhere 2 同 MX Anywhere (一代)比 ...
btpig 發表於 2016-4-17 14:15

m905即係mx anywhere

唔係用MX Anywhere 2 同 MX Anywhere (一代)比 ...
btpig 發表於 2016-4-17 14:15

M905 同 MX anywhere 有咩分別

回覆 9# garnett_v

原來 m905 即係 mx anywhere
    Logitech 網頁上完全無提及
    只稱之為 anywhere mouse m905
    多謝指教