[鍵盤] [想換鍵盤]本身用緊Pok1,不過唔鐘意佢 FN 的方式。

用佢因為細
NumKey 用緊 Lenovo
分開兩原因,貪方便放位。
而家史用上,有啲問題
ESC唔係預設,要+ FN用,我本人覺得唔方便,但Pok1好似無呢方便的設定。
跟著就係上下左右,我都係想佢分開出來。因為右shift我都係經常用。
反而F1-F12我唔介意+FN用

畢值1000
請推介另一類別的keyboard
軸我除了紅,其他都試過,我返而無咩所謂。
至於有冇燈我也沒所謂。
我想個局改變下,但又唔想大大件。
而家個放位係 keyboard < touch pad > numkey

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D2
呢隻可以用APPS任意自定按鍵

我都有poker1 我都覺方向制 同esc唔方便
轉既話我覺得race 2 或者類似既75% keyboard會係滿足到你要求又唔洗用一隻大好多既keyboard既選擇
如果想一體要返numpad 咁我會建議用cherry g80 1800 series,算係full keyboard中比較細

呢隻可以用APPS任意自定按鍵
孤兒仔 發表於 22/5/2016 22:53

我係2手區都見到有人放緊,我開頭都無留意可以自定key,以為一般嘢。

我都有poker1 我都覺方向制 同esc唔方便
轉既話我覺得race 2 或者類似既75% keyboard會係滿足到你要求又唔 ...
cyrilhl 發表於 23/5/2016 10:02

race2 塊板,同Pok1一唔一樣,因為先前買咗個鋁合金 body換咗上去,想用得返。

race2 塊板,同Pok1一唔一樣,因為先前買咗個鋁合金 body換咗上去,想用得返。 ...
風十三 發表於 2016-5-23 11:15

唔得 race 2係 84key大一個圈 ,poker 60key。
不過以你之前講你又想用right shift,又想要方向鍵 ,60key跟本唔係出路,你個鋁case最多用得返係其他60key既keyboard度

我諗最細要有方向加RIGHT SHIFT都要68 KEY 個D SIZE先得

我係2手區都見到有人放緊,我開頭都無留意可以自定key,以為一般嘢。 ...
風十三 發表於 2016-5-23 10:51 AM

我睇完個POST買左隻來玩,軸係一般野,大陸佳達隆,
但手感唔差同個鍵盤幾多野玩,燈光、鍵位都可以隨意改,
不過個APP仍有不足,希望佢持續更新

唔得 race 2係 84key大一個圈 ,poker 60key。
不過以你之前講你又想用right shift,又想要方向鍵  ...
cyrilhl 發表於 23/5/2016 12:01

其實race 2都唔錯,起碼key都係分開哂,起碼上下左右同shift都分開咗。

我睇完個POST買左隻來玩,軸係一般野,大陸佳達隆,
但手感唔差同個鍵盤幾多野玩,燈光、鍵位都可以隨意改,
...
孤兒仔 發表於 23/5/2016 14:07

我都係度睇緊,不過佢硬體個局都定咗,就算有apps轉換,都應該唔咁我。
不過apps轉換又真係幾新鮮。