[滑鼠] 新手問雷射滑鼠

初次接觸雷射滑鼠,發現底部完全沒有光束,請教各位師兄它是甚麼原理?

初次接觸雷射滑鼠,發現底部完全沒有光束,請教各位師兄它是甚麼原理?
Jim128 發表於 2016-5-25 00:10

不可見光

不可見光
fatcat2600 發表於 2016-5-25 01:07

對不起,不明白箇中意思⋯⋯

人類眼睛唔係睇到所有光線,只係睇到一定頻率範圍內
所謂紅外線、紫外線呢d就係。

人類眼睛唔係睇到所有光線,只係睇到一定頻率範圍內
所謂紅外線、紫外線呢d就係。 ...
summytsoi 發表於 2016-5-25 12:06

師兄的意思是雷射鼠底部其實是有光的,只是肉眼看不到,故此雷射滑鼠沒有光束閃亮是正常的。

師兄的意思是雷射鼠底部其實是有光的,只是肉眼看不到,故此雷射滑鼠沒有光束閃亮是正常的。 ...
Jim128 發表於 2016-5-25 16:09

正解,其實聲音都係,所謂超聲波都係人類聽唔到頻率的聲波

我試過用手機影滑鼠個laser位,係會有少少光的。同埋最好唔好肉眼直視,唔肯定對眼睛有冇傷害。
你可以試下做呢個實驗

正解,其實聲音都係,所謂超聲波都係人類聽唔到頻率的聲波

我試過用手機影滑鼠個laser位,係會有少 ...
summytsoi 發表於 2016-5-25 16:36

感謝,一定會試試!

請賜教使用雷射滑鼠還有甚麼須要注意?是否任何表面也可使用?

正式雷射滑鼠會有一點很細紅光(像LCD MON上的一點光點),因為雷射光是一條直線所以要對到好正先見到
紅外線光滑鼠內眼都見不到,用夜視鏡或手机鏡頭可看到

雷射滑鼠定位及反應會比紅光及紅外好,大部份旗艦級打机滑鼠會用雷射其次紅外再CHEAP 先紅光

不是所有表面都用到雷射紅外滑鼠,玻璃或鏡面就吾WORK,新標榜可用玻璃面滑鼠其實不太稳定好容易會走位

完全明白,非常感謝!