[鍵盤] 想請教下可以點樣維修呢隻機械鍵盤?

朋友有隻keyboard用左一年多啲就有十幾粒制冇反應, 係過左保養之後先出事, 原本我諗住只係重焊或者換軸就搞得掂, 點知有幾粒重焊完再換埋軸都唔掂, 用萬用表量下之後發現冇反應果啲地方電壓得1V左右, 其他正常既key就有1.5V, 想問下壞啲乜同埋可以點整?

圖片

唔知點解embedded會死圖, 唯有up張細既上黎, 大圖link如下:

剩低未救得番既: "6", "8", "R", 同埋逗號","
我見隻keyboard本身有飛線, 不過我唔識電子/circuit果啲技術野, 但用辣雞呢啲手工野都仲ok既, 所以想請教下係唔係可以用飛線既方法黎救番? 如果係的話又應該要點樣飛法?
唔該哂
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

圖中飛線是原有的!? 定係你朋友搵人飛線救過一次?

回覆 2# 孤兒仔

我問過佢買完番黎之後有冇拎過出去整, 佢既答案係冇
而且如果佢識人係識得飛線幫佢整, 咁就唔洗搵我呢個半桶水試下救唔救到啦

回覆  孤兒仔

我問過佢買完番黎之後有冇拎過出去整, 佢既答案係冇
而且如果佢識人係識得飛線幫佢整, 咁就 ...
alexyyc 發表於 2016-6-3 12:33 PM

原裝鴨牌咁既貓樣QC!? 如果真既可以禮拜呢個牌子
不過照計可能性唔大丫,用文具膠紙貼電線......好似小學做勞作咁

DUCKY 原裝都飛咁多條線嫁咩?
我隻1008都冇... 新野D QC真係咁屎?

DUCKY 原裝都飛咁多條線嫁咩?
我隻1008都冇... 新野D QC真係咁屎?
msc76ju3 發表於 2016-6-3 13:12

冇可能啦… 咁大間廠點會晒人工去飛線
一塊pcb都攪掂晒啦

回覆 6# EVIS

應該係冇理由咁大間廠出D PRODUCT仲要飛線
同埋D焊工都
樓主個FD隻野會唔會係二手

飛線+膠紙
唔似係原廠

冇可能啦… 咁大間廠點會晒人工去飛線
一塊pcb都攪掂晒啦
EVIS 發表於 2016-6-3 01:19 PM

會唔會RMA當新賣
又或者taobao貨!?

回覆 5# msc76ju3

師兄你拆果時有冇QC/保養貼紙果類既野係度?
我拆果時上下各4個卡扣推開之後再係FN區同數字區之間果行拆兩粒螺絲就已經拎到出黎