[開箱] DUCKY SHINE5 開箱

大家好
好耐沒有上來同大家開心SHARE
今次SHARE既係DUCKY SHINE5 呢隻鍵盤
今次我買到既呢隻係青軸

早排係台灣落價令我注意到佢(沒錯 我呢一大段時間身邊朋友大都係台灣人
變到消息都係睇台灣多)
係台灣由 TWD4499 減到落 TWD四千以下
香港就都係差不多價啦
今次係我實況台有觀眾問到RGB鍵盤
又得到佢地既大力支持 所以買隻返來開台玩
再寫下開箱文

點解選呢一隻呢,因為佢都算係比較便宜既RGB鍵盤而且我既觀眾係台灣人,所以選擇呢隻台灣生產既鍵盤

圖:

正面

側面

背面

平時開台打lol隻cam就係咁CAM住

一般RGB鍵盤會有既一種色 變色 波浪等等功能就算啦唔講
講下
呢隻鍵盤既特點,只能叫特點未算優或缺
1 自定義PROFILE 有2個
P 1同P2

之後你可以SET PROFILE1 2 一齊開

對我來講呢,平時就係開LOL 玩LOL
如果要玩FPS GAME 就開2

2 呢隻鍵盤係用按鍵設顏色係唔洗裝軟件都可以SET顏色
但係相對地係每一次既設定過後 要再SET返同一隻色係要花比較多既時間

3 ABS 雙色成型鍵帽
對比一般街見到既鍵盤 用ABS噴漆鍵帽,ABS DOUBLE SHOT KEYCAP已經係有心既選擇
但係對比PBT DS或其他既透光鍵帽就差咁D啦 當然啦,如果用上PBT DS鍵帽就唔只呢個價

4 標準104/108鍵設計
唔洗習慣有MARCO KEY既法 但對於用開MACRO既朋友來講就唔係咁好了

5 用衛星軸
有人鐘意平衡桿有人鐘意衛星軸 我個人鐘意平衡桿 但衛星軸換KEYCAP係方便既 好唔好兩睇啦

講完特點講優點
1 分離USB線設計
正,換鍵盤只係需要拔線換盤
2 光度十足
呢隻鍵盤係光到我唔會開到最光來用的XDD
3 升高腳墊
用腳墊令到升高後既鍵帽更為穩定
4 相容MAC/LINUX
我自己就用WINDOWS ONLY 但係佢支援MAX LINUX 鍵盤身又有可以SET鍵位既功能算係一個優點
5 有音量控制鍵
呢個功能 成日打機聽歌既人就一定明
6 穩定既膠腳
成隻鍵盤有N條膠腳 非常穩
7 有FULL KEY 同6 KEY無衝突設計
6KEY 對於一D要用STANDARD USB KEYBAORD 輸入既人來講十分貼心 而FULL KEY就方便大家平時用

講完U點講缺點
有咩唔好處呢?

1.        SET CAP LOCK顏色好煩 係真係好煩 要係SET完所有鍵之後SET返去CAP LOCK 你想要既色再END EDIT先得,真係煩爆 所以後來我都係唔理佢,由佢咩色都由佢
2.        DISPLAY MODE要拔插USB一次先可以關

總結:
千元以下RGB鍵盤選擇唔多,DUCKY呢隻係其中一個
台灣生產
做工都算唔錯
用既係ABS DS鍵帽都算係OK
鐘意既C兄可以上來分享一下

仲有佢個金屬拉c面板外觀我覺得吾錯
我都準備入手

仲有佢個金屬拉c面板外觀我覺得吾錯
我都準備入手
creative 發表於 2016-8-5 19:52

外觀就唔多講啦,大家睇圖都明
不過我冇相機係手,影得唔係好到

@@ 可以調光D架????

我公司用緊SHINE 5, 茶軸

=.=同埋想問下個拔鍵器係咪唔岩插......我唔識拔個空白鍵出來換羊年果個><"

@@ 可以調光D架????

我公司用緊SHINE 5, 茶軸

=.=同埋想問下個拔鍵器係咪唔岩插......我唔識拔個空白鍵出 ...
FortuNE622 發表於 2016-8-5 20:23

@@是的,佢既RGB 你可以唔開爆佢 就冇咁光

空白鍵問題 你先左拔一下 右拔一下 再中間拉起就可以
不過我係用其他拔鍵器唔係用佢原裝

圖一.個空白鍵係佢原裝?

回覆 6# danapp

佢買番黎應該係跟2個 spacebar鍵

@@是的,佢既RGB 你可以唔開爆佢 就冇咁光

空白鍵問題 你先左拔一下 右拔一下 再中間拉起就可以
不 ...
瘋癲的羔羊 發表於 2016-8-5 21:10

搞掂了^^換左了, 我用刀片haha....左一下右一下