[鍵盤] Epicgear Defiant分享

先利申我不是打手,只是因為Epicgear Defiant都幾多野值得分享先寫,目前開心使用兩星期。
其他開箱文/介紹影片都介紹左唔少基本功能,我會以用家感想為主,基本資料介紹未必好齊。
另外因為我電話影相效果好差,所以基本上都是上網搵圖片,請見諒。
效果大概咁

Epicgear Defiant由公佈時已經有留意,初頭以為只會在台灣買到,因為以前香港比較少見到Epicgear的產品。

Epicgear Defiant是Full Size 104鍵無邊框機械鍵盤,採用自家EG軸,白色背光。
基本資料和功能不多說,大家可以上官網看。
http://www.epicgear.com/en/products/keyboard/defiant
此鍵盤最大賣點絕對是好多配件更換,可以換/加的配件包括:機械軸、LED燈的光柱、兩款手墊、保護貼、鍵帽

機械軸
先直入重點講機械軸,EG軸分三種紫、灰、橘,手感分別對應Cherry軸的青、紅、茶。而我買入的是紫軸鍵盤,另外買一包EG軸包,每款軸8粒總共24粒,好像還可以買24粒單一軸包。

無論鍵盤還是EG軸包,都有送一個拔鍵帽x拔軸器。

(同時可以見到所有長鍵都是平衡桿設計)

因為我算是手感比較敏感的人,會在意不同軸少少的手感分別,而且每隻手指力度不同。可以根據每個按鍵的用途和手指習慣隨意更改機械軸十分吸引我。
(太敏感不是好事,‘木手’‘木耳’絕對可以剩下大筆金錢)
例如玩FPS遊戲時,左邊CTRL蹲下通常用尾指按的,但尾指力量遠差其他手指,所以我第一時間換成灰(紅)軸。

因為不算是資深機械鍵盤玩家,不敢輕易判斷EG軸和Cherry軸的手感分別,但當中的灰軸手感是很明顯與Cherry紅軸不同的,明顯比紅軸重一點,可以說是介乎Cherry紅與黑軸之間。因此我後來還是把左邊CTRL換回紫軸。

補充一些官方資料
EG MMS™ 魔陣™ 模組化機械軸
軸別:
-          EG 灰: 線性
-          EG 橘: 段落
-          EG 紫: 段落 & 喀嚓聲
觸發壓力: 50克
觸發行程: 1.5±0.2毫米
操作行程: 4毫米
機械壽命: 7千萬次
高強度耐腐蝕合金(鈹)銅彈片
專利雙刀刃觸點結構
專利雙十字觸點
30μ鍍金接觸點

整體手感:
我之前長期使用過的青軸鍵盤為Cm Storm Quickfire TK,都有在腦場略略玩過Filco,是清楚Filco為什麼如此貴的。
而這個Epicgear Defiant的自家軸,手感是能給我驚喜的。雖然可以直接在鋼板上拔起軸,但Defiant的鋼板扣得比我想象中實,打字時明顯感受到底部鋼板十分穩和實,令手感加分。
但可惜只做好一半,每個鍵在最高位時,晃動的空間比較大,形成上鬆下緊的情況。原因應該是軸體(紫、灰、橘部份)與外殼(黑色部份)之間空隙太大。
所以整體手感我的評價是:有驚喜,但不完美。

手墊
總共有兩款,一款是左手設計,遊戲專用。

另一款是全鍵盤設計,可雙手用。

兩者價錢是一樣的,都是橡膠材質,加上不是實心,有一定彈性。另外是有磁鐵吸住鍵盤的,但力度不大。
我自己就因為桌面深度有限,左手設計的手墊比較深無法考慮,選購了全鍵盤版手墊。
So far so good,沒有特別投訴,也沒有驚喜,合乎預期的舒服。

光柱
本身是白色LED,原廠光柱是透明色的,換不同色的光柱就可以做出不同顏色背光效果。
更換光柱需要拔起軸,然後在軸的下方取走光柱,再套上新光柱就可以。

鍵盤保護貼和鍵帽就沒有買,無法分享感受。
保護貼+鍵帽+光柱係可以設計出個人風格的鍵盤。

*暫時出住先,諗到有補充或者大家有咩想知道可以隨便問
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

幾好,支持開箱文,有心機:D

有得換軸係幾過癮

不過怕易壞 同埋 換幾個軸都好費神

個左手手墊香港有?

個左手手墊香港有?
七夕一神 發表於 2016-8-28 12:31

有啊,黃金地庫有現貨,不過佢上面塊卡紙係寫住滑鼠手墊

另外所有配件可以問代理邊度有貨,佢地會幫你安排,我都係要問先買到燈柱

有得換軸係幾過癮

不過怕易壞 同埋 換幾個軸都好費神
1234950 發表於 2016-8-26 22:57

有得換已經冇咁怕壞喇,不過因為軸扣鋼板係扣得幾緊,所以換軸的確唔輕鬆

要換導光柱咁煩,點解唔出RGB

回覆 6# summytsoi

我係怕扣住個軸個D位同埋個塊板會易爛  個軸就唔係幾擔心

oagan 發表於 2016-8-28 19:11

其實我又唔係最重視背光,都係以手感行先
買呢個鍵盤主要都係因為有得自己換軸,然後咁啱燈柱可以換,所以都玩埋姐

回覆 8# 1234950

咁都有機會,耐用性就要等我長期使用過先知

oagan 發表於 2016-8-28 19:11

完全中POINT