[操作疑難] bt鍵盤問題 [解決, 方法在一樓]

今天買了一個bt鍵盤, ibk-14,

配對後, 按"789uiojkl"這幾個鍵, 其反應是正常鍵盤numpad(沒有num lock), 即是home, arrows
按Fn+num lock, 其反應是123456789,

我應該怎樣消除keypad功能, 還原789uiojkl

[真係估佢唔到!!!]
按alt space切換!!!!!
說明書又無講, 真係俾佢玩死!

不過咁, 在亂打亂撞, 試咗唔少鍵既組合
佢d function key在電話都work既, 如大細聲, 電郵等
按print scn真係capture 畫面, 都好有用.

any manual ? read it

any manual ? read it
coffeebee 發表於 2016-11-9 02:46

有manual, 但無講

睇錯, del

睇錯, del
KinChungE 發表於 2016-11-9 09:24

唔緊要,
我都係第一次俾個keyboard考起

唔緊要,
我都係第一次俾個keyboard考起
redhothits 發表於 2016-11-9 09:30

我曾經遇過類似情況, 不過係普通USB Keyboard
插左落KVM之後就會咁, 熄num lock後變哂home/end等
每次熄完num lock後要unplug再插過個USB先得

最大問題係,
預設咗係numpad啟動, 按numlock只係設換方向+home/end 及數字鍵.

我唔需要numpad模式, 真係唔知點先可以搞返正佢.

個keyboard在展升買, 唔知問返佢地, 佢地會唔會理我.....................

回覆 7# redhothits

ching 係咪已經按 Fn+Q (iOS mode) / Fn+W (Android mode) / Fn+E(Windows mode)?

回覆  redhothits

ching 係咪已經按 Fn+Q (iOS mode) / Fn+W (Android mode) / Fn+E(Windows mode)? ...
skipskip 發表於 2016-11-9 15:17

因為我係用android電話及平板試, 所以有按Fn + w

回覆 9# redhothits

d國產嘢有時好邪門, 有無試過轉用Windows Mode連Android機..?