[鍵盤] Steelseries, logitech, 定還是Corsair ?

我是用手提電腦打機的, 不過自換了新機之後(由原本打機的alienware 轉用了返工用的hp zbook 15G2)
發覺個keyboard 位成日都唔太習慣, 猶其是左手的ASWD

決心入一台打機用的keyboard ,  個幻彩燈光沒需要, 只求按鍵好. 心中有幾個目標,
保養長的logitech G310 (細), G610 (價位合適), G810 (好似最pro)
steelseries 的 M500(紅), M650 (紅/茶)
仲有Corsair K70 (紅/茶)

唔知大家點睇邊個好D?

I prefer Razer Blackwidow X 無光版

btw 打機唔用青軸果啲?怕嘈定點?
呢種軸隻個人覺得打機觸發感正

標題打錯左Corsair
呢3個牌子都唔錯  我諗你主要睇返你自己個感覺
除左ss m650(唔知有冇) 其他黃金都有得試
個人比較喜好M500 K70 or G310
M500 鐘意佢簡單設計
K70 金屬 幾型
G310 短版打機唔錯
但我覺得K65太樣衰(K70 TKL版)
其實仲有其他品牌都唔錯 可以上網睇多D其他牌子

你著 重WASD 即係打FPS多 K65 慳返D 錢
你睇個兩隻 M500 同 K70 都係 CHERRY 軸 而羅記用自己Romer-G 機械軸 你應該試下先
我返而覺得青唔岩打機如果CHERRY..
青軸打機 Razer  同 羅記

回覆 4# erierieriko

CHING 講開補充返
SS M500用CHERRY M650唔係用CHERRY

5年前買既Razer ultimate black window stealth (茶軸)
到而家都仲用緊, 所以無機會買其他牌子試
Razer個software 算叫做易用, 無乜問題出現過.

用過logitech/steelseries mouse所以只可以比到佢gaming software既意見你
logitech: 成日都唔識自動轉profile, 經常sense唔到隻game. 以後都唔用logitech野
steelseries: 個software唔錯, 感覺上比razer易用.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你果堆中最好 K70 紅軸,
有師兄話銀軸仲好,
自己去黃金試下.

不過 K70 紅軸好似長期冇貨........

打機都係青軸正,可惜K95 RGB無番青軸唔係就唔洗買茶軸(又話茶軸係青軸弱化版?果下段落感無左既?)
如果唔著重牌子唔洗燈,平平地淘隻或者買隻87%既就可以了,唔洗太貴,D牌子貴在多數都係有燈/有巨集,實實用用既買隻FILCO加套PBT側刻就FIT晒

回覆 8# 隨機人生

青軸打機@@?

回覆  隨機人生

青軸打機@@?
kenkendee 發表於 2016-12-27 00:50

係呀有咩問題,黑軸太重用得耐手會痛