[鍵盤] 想問如果想砌隻青軸Keyboard......

想問如果想砌隻青軸Keyboard......喺TaxBxx可以點樣揀料?!
軸就去買Cherry青軸.------> RMB$2.5一粒係咪合理價錢??
104鍵帽都RMB$100 ------> RMB$100係咪合理價錢??
104鍵同108鍵有咩分別?!
我見PCB同個鍵盤蓋、固定架都RMB$2XX-3XX
PCB要點樣揀?!
好似加加埋埋整體成本仲貴過隻原裝Cherry Keyboard.....成本好似好高

另外想問Filco同CherryKeyboard有咩分別?!

TB cheery軸最平既可以$2/粒
key cap可以由幾十蚊一套到幾百蚊一套都有
睇材料 abs係最平 透光又會貴少少
104同108差4粒function制 (係numpad正上面)
PCB可以有function, e.g. LED燈既effect, F1-F12 functions咁

自己砌真係唔抵 你仲要計埋時間同心機
焊百幾粒軸真係好悶 有LED仲煩
所以比我揀既話 真係買算啦

而且近年cherry軸轉左手感, 國產軸依家手感又唔差
想平可以買塊國產keyboard玩, 最平一百蚊有交易

TB cheery軸最平既可以$2/粒
key cap可以由幾十蚊一套到幾百蚊一套都有
睇材料 abs係最平 透光又會貴少少
...
Ass 發表於 2017-2-4 22:36

$2/粒, 我暫時見唔到....可能加晒價.....
Key Cap PBT係咪有少少磨沙Feel??
成Set嗰啲國產keyboard我懷疑佢啲軸唔係真材實料
而家嗰啲薄膜Keyboard真係好影響打字速度, 啲制又要咁平.....

$2/粒, 我暫時見唔到....可能加晒價.....
Key Cap PBT係咪有少少磨沙Feel??
成Set嗰啲國產keyboard我懷疑 ...
alan216hk 發表於 2017-2-5 01:01

可能加左價都唔定
PBT係有D磨沙feel 都幾好feel
ABS用耐左就真係幾油

TB買野真係好講技術 好多假野fake人 都有平靚正既野
百幾蚊會有薄膜 亦都真係有機械軸
我買過青軸 係有二段感既 不過就冇拆開粒軸入面睇下有冇彈簧咁
youtube亦都有人開過箱 百幾蚊幾機械軸 拆過黎睇
係有PCB,有軸既keyboard 可以自己search下

如果想要104
買隻成品好過
TAOBAO散軸有機會係拆出黎/臭軸
自己焊有時手感亦都差少少
尤其係啲大制分分鐘慘不忍睹

可能加左價都唔定
PBT係有D磨沙feel 都幾好feel
ABS用耐左就真係幾油

TB買野真係好講技術 好多假野fake人 ...
Ass 發表於 2017-2-5 01:21

喺TB見到啲PBT竟然平過ABS, 究竟而家係ABS貴啲定PBT貴啲???

喺TB見到啲PBT竟然平過ABS, 究竟而家係ABS貴啲定PBT貴啲???
alan216hk 發表於 2017-2-5 12:52

見過黑/白色嘅PBT一套都幾平
唔使一百蚊
手感都還可以
可能彩色嘅貴啲