[開箱] CoolerMaster Masterkey Pro S 開箱

見到朋友OVERWATCH上的RAZER光污染後一直都想買一個來玩
但一來不想用RAZER的SOFTWARE, 二來沒有NKRO, 三來想要CHERRY軸 所以最後都沒有買到

近來找到第3方的SOFTWARE支援其他牌子的RGB KEYBOARD, 最後選了MASTERKEY
點解會選這個比較少人用的KEYBOARD呢?
其實考慮左很久:

佢係最 minimalistic 既 rgb keyboard

on board 粒chips 勁
好多野唔洗裝software就做到 (佢個SOFTWARE只係用黎改PROFILE, 改完就可以關掉,不用好像LOGITECH呀RAZER呀要長開)
(不過最想要的光污染還是要開第3方軟件)

用standard既keycap size容易換
(對,K70 BLACKWIDOW我在看你們)

有nkro (6KRO和NKRO HYBRID)
------
本來係想入MASTERKEY PRO L CRYSTAL
(買RGB就是用來玩光污染, 透明不是很好嗎!)
但看完實物......這不是水晶版是膠版吧!! (和網上圖片差很多呢)

最後決定還是入手80%版 (數字很少用 而且想要小隻的KEYBOARD呢)

開!

一開盒看到包住主角的保護套, 如果要帶出去可以好好保護它呢

主角出場! 拿上手第一個感覺是..... 好重呀!
覺得比K70還要重手的說

看到實物 好喜歡這種簡單的DESIGN
看4邊只有一個接口, LOGO只有WINDOW KEY 上的2個, 遲些轉果凍鍵帽後就一個LOGO也沒了

其實本身是想要紅/茶軸的, 但問了幾間都沒有, 所以最後入手了青軸
官方說用了幾個方法使masterkey是最vivid的rgb keyboard
只見過幾次很難比較, 但和單色的k70(都較到最大)光度差不多.

送的除帽器真的不錯, 比K70的好很多
MIRCO USB線用了90度, 很貼心
(keyboard線可以移除方便很多)

和k70對比

鍵盤是很漂亮, 但不要忘了最重要的事情......

LIVE PHOTO

整了一小時吧...
懶得查說明書自己慢慢試
終於整好了!

LIVE PHOTO

好漂亮吧, 手機很難拍得好 實物比相好看

玩了幾場 很滿意, 光污染很強大
等新鍵帽到了應該會更好看!

How much?
無奈 發表於 2017-2-5 07:36

$*))HKD

用了一天發現最大分別是沒有了最右邊的ENTER... 現在常常按下去才記得變了方向鍵了XD

見到朋友OVERWATCH上的RAZER光污染後一直都想買一個來玩
但一來不想用RAZER的SOFTWARE, 二來沒有NKRO, 三來 ...
chlronald 發表於 2017-2-5 03:54

Razer不是Cherry軸嗎??

回覆 4# alan216hk

14前CHERRY, 14後自家

回覆  alan216hk

14前CHERRY, 14後自家
chlronald 發表於 2017-2-5 12:33

用自家的軸, 打字上感覺有唔同嗎?

用自家的軸, 打字上感覺有唔同嗎?
alan216hk 發表於 2017-2-5 12:49

其實沒太大分別,
如果一定要選會選CHERRY, 但要用RAZER自家也沒問題
但不選RAZER的主要原因是沒有NKRO和一定要用佢SOFTWARE

I thought like $(*(   ?
無奈 發表於 2017-2-5 21:16

網上查價是沒錯(所以本身沒考慮)
但落到ssp有好幾間都係現金*xx左右

G SKILL有隻差唔多價位既RGB KB
唔知樓主有冇研究過?

我諗CM唔多人用係因為宣傳不足同埋火牛風扇太威'
無人記得佢有出KEYBOARD
BTW 透明KEYCAP真心膠