[鍵盤] Logitech 機械鍵盤+MOUSE PAD 推薦

如題,依家用緊G502所以想KEYBOARD同MOUSE PAD都換埋LOGITECH,想問下有冇推薦?依家用緊DUCKY 青軸成日俾屋企人話嘈,應該會換茶軸

如題,依家用緊G502所以想KEYBOARD同MOUSE PAD都換埋LOGITECH,想問下有冇推薦?依家用緊DUCKY 青軸成日俾屋 ...
c37599 發表於 2017-3-5 15:38

其實LOGITECH 選擇唔多  有做功課唔係太洗問
鍵盤唔係太多款 更加唔係款款有茶
BTW ROMER-G都係同茶軸差唔多 TACTILE NON CLICKY

MOUSE PAD睇SIZE做人
硬PAD得G440  (個邊會界手  當然唁會整到你受傷  但唔會舒服囉)
布PAD真係睇SIZE 個人建議G240

如果唔係太追求品牌/品牌一致性 唔洗全LOGI
始終佢KEYBOARD同MOUSE PAD都唔係凸出個堆
特別係KB 佢定價好貴  你見佢市價咁樣大概係因為賣唔出先「咁平」

其實LOGITECH 選擇唔多  有做功課唔係太洗問
鍵盤唔係太多款 更加唔係款款有茶
BTW ROMER-G都係同茶軸差 ...
1234950 發表於 2017-3-5 19:19

咁請問師兄如果想要隻比較靜音但又未至於太難按既鍵盤,應該用咩軸同埋推薦邊隻牌子?

咁請問師兄如果想要隻比較靜音但又未至於太難按既鍵盤,應該用咩軸同埋推薦邊隻牌子? ...
c37599 發表於 2017-3-6 01:25

如果要LOGITECH 就G610/G710/G710+
其他就ROMER-G&RGB  貴OVER PRICED 上面個D如之前所講 低到變抵買
G610單色白光 茶軸  G710大份 有WRIST REST 青茶 有巨集

機械軸鍵盤發聲除左係個軸體之外(其實只係青茶等有段落感先會有聲)
個KEYCAP 觸底同埋之後反彈都會有聲
而且都唔細  特別係觸底 其實都好大聲
可以試下用ORING  ORING吸左D震冇咁大聲 但係影響觸感
或者SILENT軸 冇咁嘈

如果要有觸感都係茶/ROMER-G
牌子/型號推薦睇你想要乜

要巨集又平可以用 LOGITECH G710/G710+ 有青茶
或者係ASUS STRIX ?  理論上有青茶紅黑  不過我見都好似係青軸黎

要87KEY 可以用OZONE STRIKE BATTLE 都係有青茶紅黑 4軸 (或都有RGB版)   

要RGB可以揀DUCKY G.SKILL COOLER MASTER
(G.skill Ripjaws KM570R RGB)
其他牌子又係CHERRY軸就要過千牌

如果要平 就當然係CHERRY 2.0 但係要留意 佢唔係NKRO  6K都冇 係會撞KEY
或者有冇要求? 例如要額外MEDIA KEY 正常樣(DUCKY COOLER MASTER)
定係K70 凸個軸出黎個D
------------------------------
Edit: 今日落場按過ROMER-G 都好靜 無記錯靜過Silent

新出既 KB 好似全部轉哂 Romer G
要 cherry switch 或者要換 keycap 既, 只可以搵舊 model

自己有隻 G910 Romer G, 打落似茶軸, 不過感覺輕身好多, 回饋唔係咁明顯
打慣青軸轉 Romer G 可能要時間適應

我用G910, 感覺唔錯, 好靜
不過我對機械鍵盤冇咩研究, 純粹貪佢有RGB同Media key, 仲有佢個Volume control

咁請問師兄如果想要隻比較靜音但又未至於太難按既鍵盤,應該用咩軸同埋推薦邊隻牌子? ...
c37599 發表於 2017-3-6 01:25

賊船銀軸,唔貪RGB,唔洗104KEY,唔洗巨集就K65最平