[鍵盤] 除cherry mx board外, 有冇平價機械keyboard唔花巧?

冇LED背光
keycap字型要係Arial果類, 印響keycap左上角果種
冇任何extra function key, 標準87鍵keyboard
全黑/深灰
最重要係價錢平

平平實實 cherry g80-1800 系列 又多軸揀,原廠信心大,用機械係想要手感同耐用
我用緊d洋垃圾既 都未試過壞,所以成日唔明點解人地oem廠點解搞到仲衰過d薄膜keyboard

平平實實 cherry g80-1800 系列 又多軸揀,原廠信心大,用機械係想要手感同耐用
我用緊d洋垃圾既 都未試過 ...
cyrilhl 發表於 2017-3-17 16:30

g80-1800既80% ver layout好奇怪

g80-1800既80% ver layout好奇怪
KinChungE 發表於 2017-3-17 17:06

開頭我都咁覺得 不過用用下又覺得compact得黎有full key 都ok
如果唔係直接揀filco 87 key or real force好過 唔好貪平

漏左Leopold都ok既

開頭我都咁覺得 不過用用下又覺得compact得黎有full key 都ok
如果唔係直接揀filco 87 key or real  ...
cyrilhl 發表於 2017-3-17 17:42

我自己就睇中LEOPOLD 980..個LAYOUT 類似
不過就睇人啦,有啲人唔用NUMPAD,我就無左佢唔得

漏左Leopold都ok既
cyrilhl 發表於 2017-3-17 17:46

如果俾我買,我會買LEOPOLD唔會買FILCO
FILCO 大聲啲,LEOPOLD靜啲,呢個就個人喜好啦
但FILCO 貴兩百幾,仲要跟啲ABS KEYCAPS...好唔抵

TB 買隻 ganss, keycaps 係PBT

如果俾我買,我會買LEOPOLD唔會買FILCO
FILCO 大聲啲,LEOPOLD靜啲,呢個就個人喜好啦
但FILCO 貴兩百幾 ...
masseffect 發表於 2017-3-17 18:21

點解嘈仲貴兩百幾?

如果唔係直接揀filco 87 key or real  ...
cyrilhl 發表於 2017-3-17 17:42

我就係貪平
$4xx都覺有D貴

個人覺得keyboard只值$50, 再多既係暴利