[滑鼠] rival 700唔夠一年就雙擊

上年7月買  用左先唔夠9個月
update firmware成日彈error
要關哂啲燈 行script先唔會死

之前隻razor用左兩年幾先需要換微動
之前好似係microworks保
但呢家好似佢地自己做返
亦有人投訢成個月都沒貨換
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=251&tid=2308280

有無ching手上的rival已經有問題

我買左4個月到,而家暫時無問題,反而之前買既razer壞左兩個,都係微動。唔知幾個月後會不會出問題。。。。。

老老實實SteelSeries D QC真係垃圾級別
用過你就明
重衰過D山寨廠
圍內朋友連自己買既5隻SENSEI 全部一年內出問題

一隻就話唔好彩....全部都短時間內壞真係
買得SteelSeries都係有要求既人
比D咁既QC你真係
買十隻山寨鼠無咁嬲

真係唔好彩..........
我都有玩FPS, 隻隻MOUSE都係1年內就會雙擊....
現用緊CM隻 MIZAR, 已過保, 保內都整過一次...........雙擊

好似係MICROWORKS保, 有得預約上門收件維修,
同整完寄返比我(2樣都係佢地比錢), 呢個讚
唔會仲有無做呢個服務?

不過下次可能會買ASUS/其他牌可能有? D可換微動MOUSE
我隻備用MOUSE係ASUS既SICA, 太細隻

我用緊RIVAL 700成大半年暫時未有問題
我仲日日打機添

用緊Kb, sensei raw, rival 300, mouse pad, 最近買埋arctis 5 耳機, update firmware 冇ERROR 過
隻RIVAL 300 兩個月前有雙擊,不過吹吹塵之後到而家都好正常,其他設備沒問題發生過,幾滿意
反而另一個大牌子壞過5隻MOUSE 3隻入耳耳機,已經BLACKLIST

用緊Kb, sensei raw, rival 300, mouse pad, 最近買埋arctis 5 耳機, update firmware 冇ERROR 過
隻RIVAL  ...
DJAMU 發表於 2017-3-21 11:38

用得耐好大機會雙擊(金屬疲勞)

但用冇耐就雙擊 唔關滑鼠QC事
微動QC問題多

via HKEPC Reader for Android

微動QC問題多  

via H ...
bibilubi 發表於 2017-3-21 15:24

所以我都係會繼續用SS

微動QC問題多  

via H ...
bibilubi 發表於 2017-3-21 15:24

微動都係關ss 事架wow...qc 係品牌既整體
好似samsung note 7 佢舊電之前代工廠有問題唔代表唔關佢事

回覆 9# erierieriko

個case又有d唔同,手機電池部部唔一樣
但微動同機械鍵盤d軸一樣,咩牌子都係用個幾款

如果從責任角度,牌子當然需要負責啦
但從消費者角度,咩牌子都係用個幾款微動,我就唔會因為微動怪個牌子
對我黎講,都係mouse手型等等因素最重要,如果好啱用,我唔介意換微動再戰

牌子對於微動可做既QC,我覺得只係test佢work唔work,但耐唔耐用呢,就真係微動廠家要做既

利申:Razer Imperator唔夠一年壞微動,換左半年又壞,現已放棄
SS Sensei兩年壞微動,換左之後間中使用年幾未有事