2020 封條

2020 架, 走線d 線成日走出黎, 又唔好睇, 於是買d 封條, 裝完即刻靚仔晒

未裝之前

裝完之後

死圖wo師兄

唔知點解放上黎attachment 死圖, 放返去自己hosting 度就無事

唔知點解放上黎attachment 死圖, 放返去自己hosting 度就無事
kevinlo 發表於 2014-6-24 16:24

試行有冇轟轟聲

試行有冇轟轟聲
benng1hk 發表於 2014-6-24 17:44

乜野轟轟聲? 唔明?

乜野轟轟聲? 唔明?
kevinlo 發表於 2014-6-24 20:02

試行果時..會唔會有轟轟聲?(光軸)

benng1hk 發表於 2014-6-24 20:14

有, 好很嘈, 但我懷疑唔關光軸事, 之前同朋友砌左一部 1x , 一部 1.5x , 1x 個部同光軸一樣好嘈, 之前以為係摩打嘈, 於是 1.5x 個部換另一款摩打 , 之後靜到呢, 係靜到完全無聲, 放入睡房都得!

於是, 死唔信摩打邊有咁大影響 .... 結果..... 加左d 野, 我朋友部 1x 即刻靜左9成 , 原來唔關個摩打事.....
估你都估唔到, 賣個關子先 , 今日我會收到個樣野, 等我證實一下先!

benng1hk 發表於 2014-6-24 20:14

https://www.youtube.com/watch?v=0Ag3jeObNf8

就係呢d 聲, 好嘈, 接受唔到!

我部砌好左都唔覺好嘈,兩部kossel我反而喜歡光軸果部果種聲音

有, 好很嘈, 但我懷疑唔關光軸事, 之前同朋友砌左一部 1x , 一部 1.5x , 1x 個部同光軸一樣好嘈, 之前以 ...
kevinlo 發表於 2014-6-25 10:18

其實有聲..可以好有科學化既解釋...

1..由於步進+皮帶帶動下..會產生震盪..令啤令/走珠輕微同光軸觸撞
所以移動同停動時會發出聲響..解決方法: 減低震動..

2..啤令與光軸摩擦產生聲音..當然加油..

3..走珠不依原有軌跡移動..可能有雜物影響/啤令本身造得唔夠好, 固定唔到走珠跟原有軌跡移動