好像冇人講Mendel90,係咪唔好呢?

TB冇套件買,其實這部好定唔好?
謝謝指點

你這個問題其實幾OPEN,沒有什麼絶對的答案。
看過REPRAP Wiki,以下是我的見解:

部機唔係唔好(性能上),不過以下兩點已經使到郵購為主的淘寶唔會選佢:

Probably heavier and harder to ship (明顯,運費會增加)
More types of screws  (縲絲這類零件,大量買才合成本效益。 多種類的縲絲會直接增加存放空間。 而且零件種類多,人為執錯/漏件的機會大増,增加了要補寄的機會,又會增加成本)

謝謝,

其中的好處 Less need for adjustment,係咪唔需成日TUNE,我見有人說

I've built over 10 mendel90s and have 4-5 machines running in my workshop 24/7 at any point in time. They just keep soldiering on, we run them so hard and it amazes me that they don't fail more often.
We tend to stop them once a week to recondition the bed surface. Obviously they need filament changing every 36 hours or so. (With 1kg spools) I've clocked thousands of hours on a single machine without ever having to recalibrate.
The thing about M90s apart from all the things mentioned above like sturdiness and ease of building is that maintenance is also thought out and sensible. Modifications are also simple - everything is on a sheet, need to add something? Just screw it onto a part of the sheet, think LCD screens, fans, spool holders etc.

係咪佢結構較特別和較好之故?
我係新手,謝謝給意見

你這個問題其實幾OPEN,沒有什麼絶對的答案。
看過REPRAP Wiki,以下是我的見解:

部機唔係唔好(性能上), ...
lttmal 發表於 2014-9-23 16:58

回覆 3# mephist

雙Z軸 + 平台跑Y, 當然係唔得的, 別想了, 這是應被淘汰的設計.
網上的文章嘛... 還是別隨便盡信較好.

回覆  mephist

雙Z軸 + 平台跑Y, 當然係唔得的, 別想了, 這是應被淘汰的設計.
網上的文章嘛... 還是別隨 ...
ma_hty 發表於 2014-9-23 19:53

好奇一問...
COREXZ 都有問題嗎?

Thanks

回覆  mephist

網上的文章嘛... 還是別隨 ...
ma_hty 發表於 2014-9-23 19:53

好奇一問...
咁 COREXZ 都有問題嗎?
benng1hk 發表於 2014-9-23 20:42

首先呢... 雙Z軸 是個根本不必要的笨設計, 除掉它自然地就會較好.

文章中的 COREXZ作者, 以 雙Z軸的機 作比較, 去說他的設計較好.  這只不過是在重複再說一次 "雙Z軸太笨" 而已.  並沒新意.

在設計裡使用 corexy結構 的意義, 是在於 控制xy活動的兩步進電機 不需跟著xy活動而移動.  這個好處 主要是減輕平台的重量, 重量較輕 即是需要較短的加速距離的意思.  當然, corexy結構 較 基本的XY平台 複雜, 對機械零件的質量要求也高很多.

所以呢... COREXZ作者 是有點多此一舉了.  打印時, Z軸 只需 慢慢慢慢地爬升, 實在談不上加速距離云云...  就好像... 繁忙時間過紅隧, 就算你的車 由靜止 加速至200km/h 只需10秒 , 意義也不大.

首先呢... 雙Z軸 是個根本不必要的笨設計, 除掉它自然地就會較好.

文章中的 COREXZ作者, 以 雙Z軸的機  ...
ma_hty 發表於 2014-9-23 21:31

多謝師兄詳細講解..
如果想打印速度加快到500~1000MM/MIN
咁邊個結構算穩定

多謝師兄詳細講解..
如果想打印速度加快到500~1000MM/MIN
咁邊個結構算穩定 ...
benng1hk 發表於 2014-9-23 23:52

...
你的量詞攪錯了吧...

一般的機, 一般的打印速度是 50 mm/s (即 3000 mm/min).  也即是說, 隨隨便便買一機也可輕鬆做到你說的打印速度.

另外呢... 說打印速度 實在是有點誤導的.  談打印速度, 你大概是在想整體的打印時間.  如此... 這般... 如此... 這般... (請參閱 http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1983941 ).

...
你的量詞攪錯了吧...

一般的機, 一般的打印速度是 50 mm/s (即 3000 mm/min).  也即是說,  ...
ma_hty 發表於 2014-9-24 00:17

哈哈..我成日搞錯...
(我試過成日同我D FD講我最重可以拎到30~40KG 野....實質想講LBS..)
我應該係想問MM/S
再次多謝師兄..提供資料