打印問題?..印直線冇問題..印曲線就會出現走位

唔知做乜...印直線既東西..高到去到1CM都唔會走位..
但一印有曲線的件時就會印印下走位.....
係乜事會搞到咁?

選用了那個profile

ABS_WIDE

回覆 3# greatmouse
可能是步進電機驅動板過熱,請反機底檢查吹著驅動板的抽氣扇

好的..謝謝..今晚檢查下.

好的..謝謝..今晚檢查下.
greatmouse 發表於 2014-10-6 15:40

呢個STL是在那裡DOWNLOAD?我見到有些位可能要用support

自己畫的....睇過抽氣扇沒問題..
試過原廠設定過部機....都解決唔到個問題...唔知點解.......
只要一有曲線同直線既組合都會出現類似既問題...

BTW..原廠設定後D SETTING好似怪怪地....有冇機器的參數可以睇返...

自己畫的....睇過抽氣扇沒問題..
試過原廠設定過部機....都解決唔到個問題...唔知點解.......
只要一有曲線 ...
greatmouse 發表於 2014-10-6 22:00

咁你要先測試下XY軸是否順滑,而且你拆過機後要確保光軸要加返油因為有好多油比你隻手抹走了

咁你要先測試下XY軸是否順滑,而且你拆過機後要確保光軸要加返油因為有好多油比你隻手抹走了 ...
Offer 發表於 2014-10-6 22:13

已加潤滑油.....可能要慢慢改返D SETTING再試......

已加潤滑油.....可能要慢慢改返D SETTING再試......
greatmouse 發表於 2014-10-6 22:36

皮帶已拉返恆嗎?