求幫忙改圖 (Rostock)

麻煩各位師兄幫忙! 小弟想改兩幅圖: 同樣摘自 http://www.thingiverse.com/download:77805

1. rod.stl
Center-to-center距離由250mm 改為160mm

2. carriage.stl

原來的carriage.stl

想改為.....

圖1: 刪紅線以上,留紅線以下

圖2: 刪紅線以上,留紅線以下。將個carriage延長(喺左右對稱既中間,見後圖),同埋開兩個3mm洞

圖3: 紅色線係想改出黎既樣 (紅色係個外型,有幾條線畫長咗sorry),寫住M3有個十字位就係開洞既位置(洞口唔係尼個角度見到)

小弟在此先謝過各位ching!

請問一下 stl 可以用咩軟件修改?

作者個 github 有 scad file
https://github.com/jcrocholl/rostock

要寫code??

回覆 5# elvinlws

基本上以上面兩件野計 市面上大路得黎又要比錢買既3D PROGRAM都得eg. SOLIDWORKS(比較雞) RHINO PRO-E (ACAD好似都得) (其實3DSMAX係最好 不過要識用)

RHINO就比較易改 因為佢本身都有MESH既玩法

唔洗錢既你可以試下用BLENDER 不過隻軟件好有問題 同樣地只能改到複雜少少既野
仲有好多工程用唔洗錢既小軟件可以改到 GOOGLE就搵到 不過學黎只係晒氣

回覆 8# Sinair

唔好意思啊師兄,想問問可吾可以幫小弟改一改...

回覆 9# Arcturus3D

可以係邊到搵到可以比我轉黎睇既圖?
我發現我轉完檔之後有幾個問題 想睇下係咪原設計都係咁

rod.stl 1個FILE有幾件PARTS?
同埋果幾件PARTS好鬼異 照改係無問題既

carriage.stl 依件野原作真係精品
擺到明只係FOR 3D PRINT印出黎
10.32MM 個位 我諗畫左出黎都做印唔到咁精準
同埋果兩個SIDE VIEW突出黎半月形位刪左之後
TOP VIEW果3 MM留位 係咪BASE ON返原裝個半月凹位去計?
另外半月凹位 本身因為有半月凸位影響左形狀 係咪要修改埋佢?