求救

剛剛買左部機番黎2個星期,賣家話唔洗SET直接試印就可以,點知一印個頭就刮落個熱床到
之後連續2個星期狂試狂印都係印唔到正常既野,之後賣家就話我刮爛左個噴頭
仲有個熱床點SET都好都係唔平
點扭鏍絲都好4邊噴野都係有陣時有料有陣時無料到

回覆 1# vspk

> 之後連續2個星期狂試狂印都係印唔到正常既野,之後賣家就話我刮爛左個噴頭

你個賣家真係亂吹到呢...  邊有所謂 "刮爛左個噴頭" 的情況呢?  胡說八道.
我看, 他連自己在說什麼也不清楚吧.

另外, 你有 heatbed, 大概是想印 ABS 吧, 如果你是印 ABS 的話, 用藍膠紙是不成的.  
藍膠紙 只可印PLA, 但印 PLA 的話, 不需 heatbed 的也成的.  ( ^^", 看到吊詭處嗎?  為印ABS 而加 heatbed , 但卻用 不能印ABS的膠紙... ) .  想同時支援 ABS 和 PLA, 要用 Kapton 膠紙.

還有, 光脫脫的玻璃, 非常勉強地可印 PLA, 但印印下甩底的可能性非常高, 不建議.

再另外, 你的噴頭的設計 叫 J Head, 生產沒犯錯的話, 應該不會有大問題.  但是, 單是這裡也時有聽聞 某些師兄買到生產不良的 J Head.  如果說你也買到 生產不良的J Head , 我不會感驚訝喎.

順帶一提, 關於三維打印的部份, 你的機的手工也真太差呢, 生產商大概是個初經營副業的 加工小廠 吧...

師兄咁我呢家需要點做好,我印pla,如果我想正常噴野,應該就咁用番熱床定加埋藍紙好?唔該師兄

師兄咁我呢家需要點做好,我印pla,如果我想正常噴野,應該就咁用番熱床定加埋藍紙好?唔該師兄 ...
vspk 發表於 2014-11-13 06:57

選擇一:不用玻璃,set好平台高度後把PLA直接印在籃色高溫膠紙上
選擇二:玻璃上貼上高溫膠紙,set好平台,印PLA

BTW,你部機看去不像有熱床!你set多少度?

噴頭200,熱床我set 60

樓主塊疑似鋁板未甩保護貼
167pk 發表於 2014-11-13 07:45

係啦 係啦, 我仲以為我睇錯添...  疑似只有鋁板.

樓主, 打印時, 你說的熱床 會發熱嗎?

會發熱,全金屬六千.....

我收到機既時候,即刻試本來佢都有塊藍紙,但係我信佢唔洗set床就直接落噴頭,搞到連紙連床一齊刮花,之後我自己再買過藍紙黎貼