特殊不對稱的Kossel mini effector

各位大大,
我在淘寶買了個e3d頭,但由於個頭的不是對稱的,就算使用自動校正個頭還是會在長那邊壓向平台。
常規的調試教學也沒有提這種是怎樣調,可以打求下我嗎?

樓主係咪想講個噴咀唔係O係個圓既正中心?

樓主係咪想講個噴咀唔係O係個圓既正中心?
bunbunlui 發表於 2014-11-21 18:08

其實係圖中黃色線呢邊離噴嘴遠左

個頭定個膠件 不是對稱 ?

個頭定個膠件 不是對稱 ?
fred2088 發表於 2014-11-22 01:29

有一邊的delta effector offset大,其他兩邊細

// Effective X/Y positions of the three vertical towers.
#define SIN_60 0.8660254037844386
#define COS_60 0.5
#define DELTA_TOWER1_X -SIN_60*DELTA_RADIUS // front left tower
#define DELTA_TOWER1_Y -COS_60*DELTA_RADIUS
#define DELTA_TOWER2_X SIN_60*DELTA_RADIUS // front right tower
#define DELTA_TOWER2_Y -COS_60*DELTA_RADIUS
#define DELTA_TOWER3_X 0.0 // back middle tower
#define DELTA_TOWER3_Y DELTA_RADIUS

好像是這兒改,我再看看

蠢問題一個:
ching的噴頭,除了印件不在中心,和用不盡平台外,
對成品、自動調平有影響嗎?

蠢問題一個:
ching的噴頭,除了印件不在中心,和用不盡平台外,
對成品、自動調平有影響嗎? ...
ghost2377 發表於 2014-11-22 11:08

就是唔平先煩

就是唔平先煩
KSC 發表於 2014-11-22 11:18

好似唔關事, 係個 Push Fit Connector 誤導左你, 你試吓拆左個Push Fit Connector 出黎, 入面應該係中心