[製成品] 我都開始用3d printer做測試首辦了

以前一直搵人用cnc做首辦,一件幾百蚊人仔
計返條數最後決定買部3d printer來試用,當前期產品概念開發測試用,出來的效果又唔太差。
20141125_120354 (768x1024).jpg

只係原裝舍滾桶設計唔掂,一定要人手幫一幫先得,否則有時會唔出膠,因為我地一件可能行十幾個鐘
所以自己設計左個架,打印左兩對桶套,中間用ball bearing,掛卷膠條在上方,而家冇再斷膠問題,部機由佢開過夜了。
20141125_120214 (768x1024).jpg

20141125_120207 (1024x768).jpg

20141125_120140 (1024x614).jpg

回覆 1# tonychoi

滾桶設計呢... 這種會更貼心
http://youtu.be/Ay51H85LNOg
http://youtu.be/GCl1mlmHezQ

回覆  tonychoi

滾桶設計呢... 這種會更貼心
ma_hty 發表於 2014-12-8 14:56

哈哈! 又 hardsell

elvinlws 發表於 2014-12-8 16:53

, 係, 這個是我用過這麼多的滾筒設計中 最貼心的一個, 當然要邀下功啦.

, 係, 這個是我用過這麼多的滾筒設計中 最貼心的一個, 當然要邀下功啦. ...
ma_hty 發表於 2014-12-8 16:57

可惜我唔夠位放.....T.T"

回覆 5# elvinlws

這個設計, 應可安排到剛好放到 Replicator機箱內的左側或右側, 不會不夠位的.  可惜我的畫圖的時候, 畫高了 1mm, 會有機會貼到噴嘴...

回覆  elvinlws

這個設計, 應可安排到剛好放到 Replicator機箱內的左側或右側的, 不會不夠位的.  可惜我 ...
ma_hty 發表於 2014-12-8 18:12

你意思係兩卷膠放係機入面 HB 兩旁印?

回覆 7# elvinlws

> 你意思係兩卷膠放係機入面 HB 兩旁印?

係.

找個膠轆放進去看看, 雖然空間很緊湊 (一併考慮噴嘴活動的話), 但空間仍然是足夠的.  我的呢... 畫圖時畫高了一點點, 印出來之後才發現, 不過... 能用就算了, 沒攪埋佢lu...

elvinlws 發表於 2014-12-8 16:53

我又 hardsell一下
wall mount版

試左用PLA料比用ABS料出來的效果好好多,又唔會斷料。