設置笑位問題

小豬買回來,根據一般幾何理解,直覺以為平台降落到最低位置Z應該是笑位。又見唔記得邊度教材話要手動擰高Z軸校平台。校完開機,乜野都未印過,第一件事就係噴嘴HOME時在鋁板畫一度大花痕,kepton也當然報銷了。

真係唔知邊度有講過平台升到最上位置,才是Z的笑位。到E+我都唔肯定係咪咁?
Kepton冇咗,鋁板花咗,都唔緊要嘞,反正鋁板是彎的,點調都唔會平。

跟敎學換玻璃!但係加完玻璃之後高咗3mm,唯有再擰緊平台四粒螺絲。但係要再擰低佢3mm,四粒螺絲都要擰到好實,其中一粒已經擰到盡。

問題:
1. Firmware 裏面可以自由設定笑位高低嗎?如果笑位可以設得低一點,即是做歸零GO HOME AXES時,平台沒升得那麼高。就算加了玻璃,螺絲也不用擰得那麼緊了。
2. 除了HOME AXES,有簡單直接的方法可以命令機器將平台降到最低的位置,方便打理平台和處理工件、膠碎嗎?

新手上路,不要見怪。謝謝!

1)我嘅做法很原始、直接
在平台後面後絲頂附近,有一個微開關,平台升上去掂到就會停
平台加高了多少,有木邊頂就加多少,這就會在低一點停

2)仲簡單,在步進機不通電下,兩手撳佢落去,完成

1)我嘅做法很原始、直接
在平台後面後絲頂附近,有一個微開關,平台升上去掂到就會停
平台加高了多少,有木邊 ...
ghost2377 發表於 2014-12-13 21:02

後面放粒野響度
jamejames 發表於 2014-12-13 21:21

I see~~~ 原來係咁原理。謝謝兩位!   

睇落呢隻豬仔都有好多可以摩o既地方~~~

I see~~~ 原來係咁原理。謝謝兩位!   

睇落呢隻豬仔都有好多可以摩o既地方~~~ ...
morris 發表於 2014-12-14 00:10

搞定左未?

報吿版主,臨近年關,忙於清理大量紙皮,未暇照顧豬仔耶~~~

報吿版主,臨近年關,忙於清理大量紙皮,未暇照顧豬仔耶~~~
morris 發表於 2014-12-22 17:12

先把設置靈位放埋一邊先

呢啲唔好(同音)窄過年,唔吉利咖。

RE: 設置笑位問題

呢啲唔好(同音)窄過年,唔吉利咖。
gorto 發表於 2014-12-23 10:22

你真係八卦嫁jet~

你真係八卦嫁jet~
morris 發表於 2014-12-23 13:06

跟版煮同樓煮學下嘢啫