用乜野去改 STL 會容易 D?

在網上 download 左 D STL, 有時會需要好多 support, 而且有 D 角度拆 support 都好難.
試過用 meshmixer 既 support 都唔係好理想.

有時睇住個 STL, 好想將某 D 份分開, 然後自己加野夾番埋佢仲好.
唔知有無乜野 software 用黎改 STL 比較方便, 我主要只係同佢拆開一件件.
通常只係切開佢就得, 因為預左自己鑽窿加柱接合番, 除左易印 D 之外, 仲可以變成活動既.

例如下面呢隻手, 佢既 STL 係一件過, 但係次次打印, 如果用個盾做底, 隻手同盾中間會超多 support 好難拆(因為我想印隻野都幾細).

垂直佢印 D support 易拆好多, 但係個盾就印得唔靚.  
如果可以拆左個盾出黎分開印, 就可以兩邊都照顧到.
呢個只係一個簡單例子, 仲有好多更複雜既, 所以想睇下大家有無好既推介.

本來用 sketchup 都開到 STL, 但係由於好多細微既三角面佢唔知點解會無左個面.  結果成舊野就唔係 solid object.

而且, 再用黎打印都好似有 D 問題, 本來見到就可以同佢補番, 但都幾大工程, 最慘係唔知點樣 check 有無執漏.

當然, 如果有方法可以變成 Solidworks 認到既 object, 可以比我用黎 reference 去加野就最好.

唔知大家會唔會改 STL, 通常用乜野 tools 開黎改呢?

搵左隻 cleanup 既 plugin, 好正, 可以將兩個相連而在同一平面上既 face 結合番, 可以減少好多線.  但係佢同時會將穿左窿既地方清走埋, 要先攪掂 D 窿至用得.

再搵到隻 Solid Inspector, 初時一行完, 好開心, 佢一野搵哂 D 唔見左既 face 出黎.

點知....佢既 fix, 竟然係同我 delete 哂 d edges....... 即場吐血.

唉, 既然都搵到出黎, 如果佢既 fix 有個 option 係同人 build 番 D 三角形既 face, 就一天光哂了.

回覆 1# Super169

依D簡單MODEL SOLIDWORKS 應該EDIT到 (OPEN FILE 揀STL之後會有OPTIONS揀 CLICK入去之後可以揀SOLID BODY)
但唔排除會變SURFACE BODY 但要搵返晒D漏面補原再KNIT返佢就OK

太過複雜既MODEL先開唔到(例如3D SCAN)
無記錯 6-7000塊面佢都認到SURFACE BODY

回覆  Super169

依D簡單MODEL SOLIDWORKS 應該EDIT到 (OPEN FILE 揀STL之後會有OPTIONS揀 CLICK入去之後 ...
Sinair 發表於 2015-1-11 18:37

唔該哂 ching 先.  Solidwork 其實我都唔係好識, 希望 ching 可以教教我.

直開 STL, 只要有 D 曲片想用 solid body 開幾乎都唔得, 會出呢個 error.   

so far 只係得隻手開到, 如果用 graphics 開就只係得個睇字, 最慘係想用黎當 reference 自己畫都唔得.

用 surface 開......要等好耐好耐至開到, 但係我之前未玩過 solidworks 既 surface, 唔知點樣可以轉番做 solid object.

好似未轉之前, 唔可以用 Extruded Cut 之類既 function 去切佢.

回覆 4# Super169

第一幅圖既ERROR係因為太多碎面 佢計都唔同你計(望落個身體 最少D面會比隻手多1倍以上)
如果#1 係用個身體黎做EXAMPLE 我會叫你放棄用SOLIDWROKS 因為個軟件真係好廢

用SURFACE開既話 係要耐D 但亦都証明到你部機單核處理速度唔夠快
到今時今日 SOLIDWORKS 用唔盡多核心 細心D有留意埋JOBSDB等等求職網站 會發現間代理長期請人 同埋真正做3D做得耐既.又有少少設計上要求既..愈黎愈少人用SOLIDWORKS

由SURFACE轉返做SOLID 要CHECK下有無D面無左 有既補返個面 然後用KNIT SURFACE 痴返埋晒兩個SURFACE (KNIT SURFACE 有OPTIONS要CLICK先會變做SOLID)

SURFACE 要用(SURFACE CUT好似係)/DEL SURFACE兩個COMMAND去處理

BTW 如果隻手你搵唔到任何無左既面 咁即係話佢有D面係重疊左 咁既話有兩個方案
1 放棄
2 用返佢既數據 自己畫過

BTW 暫時我會推介RHINO去處理依D STL 不過....都係要每個點 每條線 每個面去處理...我自己學緊BLENDER處理3D SCAN MODEL(STL)...但成效未見理想

第一幅圖既ERROR係因為太多碎面 佢計都唔同你計(望落個身體 最少D面會比隻手多1倍以上)
...
Sinair 發表於 2015-1-11 22:51

唔該哂 ching.
如果只係隻手, 我都可以勉強改到了, 網上搵左 split 點做, 照跟已經切開左隻手印緊.
但係個身體, 用 surface body 開左好耐 (超過 15 分鐘, 因為我等左幾個字無心機睇佢, 比佢自己開, 行開一排番黎就開左).  我部機雖然係上一代既 U, 不能 4930K 應該都唔算弱了,  單桃都有 3.4GHz, 佢只係用其中一條 thread 去做, 大部份都係 idle 無野做, 我都無計.

不過開到都無用, 我都唔知點執佢既 surface.  超多塊, 唔知點搵.

就算執到, 相信都會超慢.  因為我隻手雖然開左出黎, 可以用 surface 切開佢.  但係....每一個動作都已經係龜速了.  而個身體既 surface 仲要多過佢, 真係唔敢想像, 就算比我開到, 佢會係乜野速度.

不過, 都仲想問問, 如果我轉成左 solid object, 切開左之後, 唔知點樣可以將佢分別 save 去唔同 parts, 等我改野果陣可以快 D.  家陣我 hide 左一部份都會快左, 如果本身分左 file 應該仲好.

希望 ching 可以研究到有邊隻 tools 可以容易 D 將 STL file 轉番 solid.  我相信如果將 D 同一平面上既 三角形 結合番 (即係 sketchup 隻 cleanup 既功能), 已經可以減少好多面.  不過, D 曲片就依然死得人.

回覆 1# Super169

> 本來用 sketchup 都開到 STL, 但係由於好多細微既三角面佢唔知點解會無左個面.  結果成舊野就唔係 solid object.

這個問題, 可簡單避免.  Import STL 時, unit 選 meter, 不要選 millimeter.  這樣就不會 "無左個面".

順帶一提, 只要 Export 的時候, unit 也選 meter 的話, 就不會攪亂單位.  STL格式 沒指定單位的, Import單位 和 Export單位 一致即可.

Sketchup 的 笨笨 numerical bug, 但不用付錢 就能用, 遷就一下算了.

> 本來用 sketchup 都開到 STL, 但係由於好多細微既三角面佢唔知點解會無左個面.  結果成 ...
ma_hty 發表於 2015-1-12 00:13

oh....改左用 m 就得了,  無諗過佢咁低能, 可能佢認為太細既面唔重要就自己 cut 左, 真係攪野, 攪左我幾日都改唔掂, 見今日星期日有點時間試, 順手出埋 post 問, 早知一早出 post 問喇.
真係唔該哂 ching.

印象中我以前用 sketchup 整完出 STL 去打印, 佢既呎吋同我在 sketchup 入面既係一樣的.
如果我用 m 去出 STL, 印既時候需唔需要縮番細佢?  立體既比例係咪 1:1000000?  定係用番線性既 1:100?  

sketchup 都唔係完全免費的, 我雖然無比錢, 不過我用緊果套係要比錢既版本, 但係一樣係咁低能.
有時間 up 埋上 2015, 睇下會唔會 fix 左呢個咁低能既 bug 先.

回覆 8# Super169

> 印象中我以前用 sketchup 整完出 STL 去打印, 佢既呎吋同我在 sketchup 入面既係一樣的.
> 如果我用 m 去出 STL, 印既時候需唔需要縮番細佢?  立體既比例係咪 1:1000000?  定係用番線性既 1:100?  

上貼提到 "只要 Export 的時候, unit 也選 meter 的話, 就不會攪亂單位.  STL格式 沒指定單位的, Import單位 和 Export單位 一致即可." , ^^", 預左你會問這問題, 早作回應了.

> sketchup 都唔係完全免費的, 我雖然無比錢, 不過我用緊果套係要比錢既版本, 但係一樣係咁低能.
> 有時間 up 埋上 2015, 睇下會唔會 fix 左呢個咁低能既 bug 先.

Numerical 問題, 是專業編程式的人的盲點, 多一個10年, 也未必 fix 得到喎.

回覆 9# ma_hty

剛剛裝完 2015 PRO 試埋.....結果一樣, 要用 meter 開至得.
哈哈...其實我都傻左, 佢個 STL import 係 plugin 黎既, 2014 同 2015 都係用番同一個 plug-in, 當然唔會有改善.

我其實有睇你講既, 只係奇怪點解會用番 meter 就得....(sorry, 真係唔多明).
既然 STL 無指定單位, 咁用 software 開黎印果陣, 佢點解又會識得用番我設定既呎吋既?  呢點真係唔多明.