[測試] 究竟最犀利時3dp要用幾大隻牛?

一部3d printer 要用200w, 300w, 甚至700w火牛? 我接受唔到囉。

下面三隻牛分別是20V 6A, 18.5V 2.7A 以及12V 1A, 邊隻係我部3dp嘅牛?

120w當然no problem喇,但原來50w先係主打。
證據呢,信就有,唔信就睇片。
警告,危險動作示範,切勿跟車太貼:
http://youtu.be/kWEq4oasGkk

連垃圾12w牛都打得,我即時倒抽了一口涼氣!

多謝收看。以上。

回覆 1# johnttt

師兄玩到咁大, 想必是DIY電子的高手了.

你大概已仔細考慮過, 但我還是想搭訕一下.

如果無加熱板, 12V 的話, 最高的電流大概是 6A.  12V 1A 的牛, 就算跑勉強跑得動, 印到某些位可能就會有某些零件無料到.  另外, 加熱管 本身是有建議電壓的, 強來提高電壓, 電子東東發傻的時候, 可能會有問題.  加熱管的功率, 不宜隨便提高.

另一邊的討論 http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2160063&page=8 , 正為 強來提高加熱管電壓的事 討論得火熱, 以 19V電源 強推 12V 40W 加熱管 的結果 https://www.youtube.com/watch?v=qVjWg2vuWzk

如果你的加熱管剛好是 12V 40W, 而你又用 20V 6A 的牛的話, 剛好就跟上面視頻的硬體設定類似了.

師兄這一貼, 令我察覺用小牛的另一好處, 就是... 會較安全.

條數其實係咁計:

如hotend的發熱電阻是3ohm, 即12V 40W, 但hotend恆溫工作時大約只要10W.
而摩打要較高電壓先行到高速, 比如要20V.

如果20V全部加到hotend, 會有超過6A電流, 所以至少要用120W牛.
但hotend未必能承受120W.

我的PCB和firmware都是自己做, 所以有辦法解決這個問題,
請留意設定'V1'為50%, 是限制輸出到hotend的電壓最多為火牛電壓的一半.

我用嘅12V 1A牛可以overdrive到1.6A, 接近於20W.
hotend用6V 2A 占12W.

所有摩打電流都調到剛好夠力, 所以先有咁神奇嘅結果.

我平時用18V 2.7A舊notebook火牛, 非常安全.

原來係自製機,電力會自己適當分配唔會同時扯盡?
12w都推到,厲害厲害

回覆 3# johnttt

> 如hotend的發熱電阻是3ohm, 即12V 40W, 但hotend恆溫工作時大約只要10W. ...
> ... 請留意設定'V1'為50%, 是限制輸出到hotend的電壓最多為火牛電壓的一半.
> 我用嘅12V 1A牛可以overdrive到1.6A, 接近於20W.
> hotend用6V 2A 占12W.
> 所有摩打電流都調到剛好夠力, ...

師兄的開源節流本事 是非一般呢, 可說是慳出個未來了.  如果師兄入主亞視, 說不定亞視也可以有錢賺喎.

容許我叫師兄一聲 "大管家" 吧.  Rap住講: "Yo yo, 大管家威武!  大管家威武!"  

( <= 大洗慣, 反省中... )

其實火牛watt 大代表佢最大用電量,用小watt牛只代表冇能力做大出力輸出,當火牛唔夠力,小則hotend/heatbed加熱時間加長,大則底版restart....成份件咁就冇左。。。

回覆 6# Roz

johnttt師兄 正正就是在這個不利前提下, 開源節流至 用小牛也打出水準來, 型到呢...

慳家這回事, 是長期被忽視, 但實在是非常重要的.  如果底層配套唔慳, 頂層的你 又何來這麼多資源去揮霍?  

底層不知慳家的結果 能有多糟?  比方說... 要十幾分鐘才能開到機的Windows;  超長時間才能完成Slicing的ReplicatorG;  圖像介面豐富小小已hang機一樣的Android遊戲Apps;  ...  (慘痛經驗太多 不能盡錄)

回覆 5# ma_hty

多謝ching誇獎, 亞視的問題不是一男子可以解決呀

講返3dp, 我只係有小小新發現同大家分享下.
我部機上個月先開始做, 仲有好多問題, 未解決!

今次最得意之作是個extruder, 放咗上thingiverse :
http://www.thingiverse.com/thing:639504