求救: Solidwork 點樣 mirror 一個 assembly?

最近砌緊 D 野, 由於好多地方預位安裝小零件, 我就做左好多散件既模, 然後合拼成每一個獨立既單元.
由於左右係對稱既, 砌果陣已經預左 用 right plane 做中間, 準備做好之後一野 mirror 就得.

家陣左邊做好左, 初時諗住一野 mirror 左成個 final 既, 點知變成一件垃圾咁...好亂唔知乜事.
反正打印都係一舊舊去印, 就試下分開去 mirror 每一個打印既單元, 最多之後做多次 mate 去組合番個成品出黎.
點知, 連單獨一件(每件都係一個 assembly) 都係出事.    但係如果去到單獨既 part 唔係 assembly,  做 Insert -> Mirror Part 就 OK.

在 Menu 上搵唔到有 mirror assembly 既選項, 網上搵左一排, 都搵唔到 assembly 正式做可以點 mirror, 好多都係教人用 Linear Component -> Mirror Components.   我照做了, 但係做出黎就好怪, 或者講都好難, 用圖去講吧.

呢個係其中一個 assembly, 呢個係左邊既部份.

本來用 right plane, 又或者圖中 select 左既 face 去 mirror 就可以得出右邊果件.
點知, 做完之後, 就變成咁.  獨立去睇, 只係每一件都同我 rotate 左而唔係 mirror.

不過, 好奇怪, 如果我用上面既 face 去做,

佢又係亂黎, 用前面都係 rotate 左就算.

請問有無 ching 知道, solidworks 如果要 mirror 一個 assembly, 應該點做.  點解我個 mirror 會咁怪既?  唔該哂先.

呢件係組合件檔定單一零件檔?
如單一零件來看有些線好像怪怪的

呢件係組合件檔定單一零件檔?
如單一零件來看有些線好像怪怪的
mming1106 發表於 2015-1-20 20:27

係組合黎既.  因為有D part 例如左邊果個位用黎裝 servo,  可以組合去其他地方用.
所以我每一件單獨打印既件, 都係一個組合.

試下在單一零件裏做鏡射,再除料唔要果部份再另存新檔

你用近Soildwork ver幾?
好似2011以上support 單一parts有multi-body.
如果係2011就建議你就響同一parts file 造曬2件parts.簡單d.
睇你第一幅圖,由於畫法關係,你好似用左d  up to surface之類做cut/extrude, 所以mirror另一面時,佢用同一surface 去end 果個cut/extrusion, 所以甘樣. 所以你做mirror時唔好mirror feature, 要mirror個Geometry 就應該得.

回覆 1# Super169

如圖所示.....

試下在單一零件裏做鏡射,再除料唔要果部份再另存新檔
mming1106 發表於 2015-1-20 20:46

我有諗過每件單一 part 做 mirror 再夾過, 但係咁樣好似失去 左右 之間既關係.
將來, 我改下左邊既位, 右邊又要重新做番一次.
所以希望可以由佢自己同我建立 左右每件野 (assembly) 既 mirror  relation.

你用近Soildwork ver幾?
好似2011以上support 單一parts有multi-body.
如果係2011就建議你就響同一parts fi ...
安西光義 發表於 2015-1-20 21:00

用緊既係 2015, 有新 feature 應該就會有了.
但係, 有 multi-body 唔等於可以夾幾件野 (可能係我唔識).

比如話我做左一個 servo mount, 又做左一個平台, 又做左支臂.  三件野如果同一個  parts 內建立三個 body 再組合我都 OK.
但係如果我有另一件野, 只係要 servo mount 加支臂, 而造出另一個 parts, 我唔知點樣可以由 一個 parts 抄個 body 去另一個, 而又有 relation.  即係我改原本既 servo mount, 有關既 parts 會自動更新.

當中有 D up to surface, 但又唔似因為咁而計錯, 獨立每一件 parts 都無錯的, 只係角度或者位置唔正確, 又或者無 mirror 到.

回覆  Super169

如圖所示.....
Sinair 發表於 2015-1-20 21:15

我就係要呢樣野, 左右手既 mirror.....

點解我無呢個 option 既???

請問在 Toolbar 中, 係咪用  Linear Compone... -> Mirror Components?

回覆 9# Super169

幅圖咪有兩個紅圈.......
入下一頁就有