[零件配件] 有冇可能自改雙頭呢

如現在是單頭 可以點先改到雙頭呢 tb  上面有買一件過雙頭  但要改部機的軟件嗎?

如現在是單頭 可以點先改到雙頭呢 tb  上面有買一件過雙頭  但要改部機的軟件嗎? ...
catsuen 發表於 2015-1-25 15:55

其實你用緊邊一部機。。。

回覆 1# catsuen

我都想改 Kossel Mini ...

回覆 1# catsuen

主流的firmware 都已支援雙頭的, 簡單設定一下即可.  比較大的問題是, 如果你的是單頭機, 即是除了噴頭和步進電機, 你尚欠缺了一步進電機驅動板. 如果你的主板有足夠的 步進電機驅動板插糟+mosfet插糟+探頭插糟   的話, 多買一驅動板, 安安插插一下即可, 不困難的.  ( 如果已沒多出的插糟, 就需要出雞自己焊一下電路了, 新手不宜.)

倒是... 用你慣用的slicer 去slice模型給雙頭機用, 會困難得多.  又不是說不能, 只是... 雙頭的支援一般也是麻麻地的, ^^" 你試試看就會知了.  軟體應用難度 不亞於改裝硬體的, 實在呢... 我覺得 軟體應用是更難.

我仲未試過雙頭,
感覺硬件上唔易 set 相同高度 (相差 < 0.2mm ...)
就算同一間廠同一批貨, 都未必相同長度

我仲未試過雙頭,
感覺硬件上唔易 set 相同高度 (相差 < 0.2mm ...)
就算同一間廠同一批貨, 都未必相同長度 ...
dtom 發表於 2015-1-25 21:54

所以小弟改SHARING NOZZLE , 都唔用多噴咀...

先多謝c兄我用 kisslicer  做唔知得唔得 底板有位但唔知點攪 我只想用雙頭打 可溶性支撐 tb 見到有隻水都可以溶到物料 好想試下 因有時D支撐太多攪得掂都唔靚仔

回覆 6# Roz

agree.. one nozzle better then use twins.  I am using the servo to switch the filament. and u?

回覆 7# catsuen

i used the PVA before, that is too soft.. you better use the HIPS is soluble in  Limonene.

回覆 7# catsuen

> ... 底板有位但唔知點攪 ...

"點攪" 上貼已扼要地描述過, 沒什麼特別困難的地方.  具體是哪插頭接哪插槽, 你需要查一查你的底板說明文件.  開源硬體就有這樣好, 說明文件都是可堂堂正正地在網上取得, 問一下Google神吧.

順帶一提, 你用reprap機, 探頭一般都是用 熱敏電阻, 買噴頭套件的時候, 記緊看清楚探頭是否 熱敏電阻 (另一系列的機, 探頭是用 電偶 的).  熱敏電阻 和 電偶 雖同是溫度探頭, 但是 是全然不同的東西, 不能混用的.