印舊咁野, 有無邊隻 software 加 support/raft 會好 D?

想印件野有個大平面, 但一邊有兩支臂好平咁升起左既.  由於好平咁升起, 唔用 support 唔得.
但係由於離地既只係 3mm 左右, 用 meshmixer 佢加既 support 太大.
用 makerware 加既 support 最好, 但係佢接觸地面太薄弱, 得幾條線, 支臂都只係 2mm 厚.

結果, 印左幾次, 2mm 厚既一邊一定彈起 (100% infill 都無分別), 成形後無左一忽.  
而另一邊既臂有 4mm 厚, D support 都叫痴得好 D, 但 2mm 呢邊就好唔掂.

之前如果支臂有 3mm 厚都勉強OK, 無乜彈, 但係又唔想佢薄D.
而後面成個平面貼地, 如果加左 raft, 拆完個之後個面就花哂, 又要再磨番好佢.  而且咁既面加左 raft 可能好難拆.
最後, 用左個笨法, 自己加 raft, 只係加在 support 最前端, 等佢唔好彈起

攪掂, 直印無問題, 完全無彈, 靚仔哂 (剛剛打緊字就印完, 仲痴得好實, 聽住佢甩緊出黎).

但係咁樣做就要成日自己加多幾塊 dummy 落去 (我係做左個 dummy STL, add 入去 scale 做 raft).

呢似既 case, 唔知大家會點印呢?
唔知有無邊度 tools, 可以方便 D 加 raft, 又或者會加得好 D.

回覆 1# Super169

我會人手加,

Kisslicer

Kisslicer
ustkl 發表於 2015-1-27 02:28

ching, 唔該哂先, 我下載了試左一陣, 但係搵唔到出 閃豬 x3g 檔既辦法.  
另外, 我搵唔到佢既 support 點樣可以叫佢加層 raft 只係 under support 位.
如果唔落 raft, 佢既 support 都係一樣, 得幾條線印玻璃面, 應該都會甩硬.

唔知有無得 set 如果 support 直接到地, 就加一層 raft 去果部份, 其他地方唔需要 raft.  
即係我似我做果塊 dummy 咁.  加左塊 raft, 接觸玻璃既面大左同埋實淨, 而 d support 印上去就唔會咁易甩.

回覆  Super169

我會人手加,
jackieleehome 發表於 2015-1-27 01:48

yes, 呢個係我 so far 試過最好既, 但就比較煩.
我只係想搵下有無 software 可以幫我做到.   
個 logic 只係當 support 直接印玻璃面既話, 果部份既 support 就嘗試加層 raft 加大佢接地既面積.  只係唔知有無呢樣野.

回覆 4# Super169

kisslicer 最底果層 support 已經好密,和raft冇乜分別. 另外有gcode to x3g, ching 有冇試過
http://www.thingiverse.com/thing:81425

回覆 5# Super169

但你這個可以不用supoport. 你可以把layer交到0.2 其他可以回到0.3 ~ 0.5

但你這個可以不用supoport. 你可以把layer交到0.2 其他可以回到0.3 ~ 0.5 ...
jackieleehome 發表於 2015-1-27 10:24

唔落 support 肯定唔得.....唔係怕佢跌, 係怕佢彈起.
今次落 support 既目的係將佢同玻璃面既距離固定, 如果無野連住(其實等於我就咁落 support, 但 support 甩左出黎), 凌空打印既地方會向上彈起, 要印左幾層之後至因為重量而慢慢正常番, 結果就好似比人食左一忽咁.

kisslicer 最底果層 support 已經好密,和raft冇乜分別. 另外有gcode to x3g, ching 有冇 ...
ustkl 發表於 2015-1-27 10:09

你睇番我 #4 個 preview, 佢既 support 都好疏下.  或者可能要 tune 下 d parameter (sorry, 第一次用, 好多 parameter 唔知點 set).

gcode to x3g 未試過, 我仲諗住如果唔掂就試下用 replicatorG copy 個 gcode 比佢, 應該 gen 到掛.
唔該哂 ching, 等我又試下呢隻先.

simplify3d