我用3d printer 的最大樂趣

就是可以打印及製作多一部3d printer, 做完一部, 又開始設計下一部...

這就是你的最大樂趣?

3D Printer 生產商?  ching 準備開鋪?
anyway,  最緊要搵到自己既樂趣, 玩得開心.
唔知 ching 有無興趣設計一部平價迷你打印機?  好似之前部 TinyBoy 咁.

啫係鍾意不斷生仔0既樂趣?

冇計, 搵唔到有咩興趣應用!
印家居又唔係要好多, 去十蚊店買仲化算!
印玩具模型, 又唔夠精密, 之前印完一堆模型組件, 見到咁粗糙, 畢地都有排打! ..
始終繼續攪部機出來是最大成功樂趣..
至於平價機種, 我計過認為 delta類 真是最平, 是最基本的.

你們是印咩多呢?

咁有冇師兄設計既成品機睇?等大家一齊研究下?

(Sent from HKEPC iPhone app)

印玩具模型, 又唔夠精密, 之前印完一堆模型組件, 見到咁粗糙, 畢地都有排打! .....
robser 發表於 2015-2-3 10:05

層厚幾多? 0.3?
有無試過 0.1 甚或 0.05? (當然要先 fine tune)

噴咀幾大? 0.4?
有無試過 0.3 甚或 0.2

0.2 噴配 0.1 層厚, 我唔相信畢地都有排打, 係既話應該部機未 fine tune 到

印家居又唔係要好多, 去十蚊店買仲化算!
印玩具模型, 又唔夠精密, 之前印完一堆模型組件, 見到咁粗糙,  ...
robser 發表於 2015-2-3 10:05

都幾同意 ching 咁講, 始終 3d printer 仲係未好普及, 質量同速度有待改善

層厚幾多? 0.3?
有無試過 0.1 甚或 0.05? (當然要先 fine tune)

噴咀幾大? 0.4?
有無試過 0.3 甚或 0.2 ...
dtom 發表於 2015-2-4 15:05

我情願直接上光學SLA機都唔想挑戰0.1以下的可能,平台要求太高了。

我情願直接上光學SLA機都唔想挑戰0.1以下的可能,平台要求太高了。
KSC 發表於 2015-2-13 09:49

SLA  除左價錢外, 最大問題係氣味
實際上 0.3 咀配 0.2 層厚我覺得好 OK 喎
而且依家有接近開關, 0.1層厚應該唔係挑戰黎喎
不過我唔係模型發燒友, 要求可能低好多