有無人想挑戰你部機 cal 得準唔準

印晒佢地睇下你有幾多分
http://www.thingiverse.com/thing:533472

計分方法
http://www.makezine.com.tw/make2599131456/3d2015-make-3d

印晒佢地睇下你有幾多分

計分方法
dtom 發表於 2015-2-17 16:12

咁好玩既野都無人應, 唔知係咪大家新年太忙了, 又等我呢個超級黑仔黎做下勇士玩下先.
新年第一擊, 當然搵件得意D既試, 就印個 robot 出黎玩下.  睇下係咪真係可動先.

呢次真係超黑...新年流流一開機, 唔知乜原因, 條同步帶甩左出黎, 可能之前鬆左一直無留意掛.
攪左一輪裝番好條帶, 唔知係乜我用力壓過平台, 好似走左 D 位, 竟然打印果陣甩件.
之前最多都係起少少角, 成件甩出黎好耐未試過了, 結果....壯士斷臂.  遲下要再 tune 下平台.

隻手背面升起既地方印得麻麻, 唔平.  
但係, 就真係可以轉到, 個 design 真係好正, 細細力一扭就可以轉.
而且仲可上下兩截可動, 唔錯.

不過, 對腳同個頭就完全衰哂.  隻腳好實, 用力一扭就甩左.
細心睇下, 佢係打印到兩邊合成一件.

再睇番切片, 應該有一行既空位, 分開兩件既, 即係我印既件大左.

呢個同我之前打印結果一樣, 印出黎粗左少少, 可能只係0.1-0.2mm, 不過, 足夠令佢合成一體了.
但係有個問題, 我隻手完全可動, 即係無印得肥左.
結論可能係我打直印既線會粗左, 打橫就問題唔大 (因為隻手支軸係打橫既, 而打直唔需要夾).

唔知咁既情況, 應該點 TUNE 番好佢?
由於 replicatorG gen code 比較耐, 遲下再試. 因為之前用 replicatorG 印野, 係比原來既幼左, 可能會無事都唔定.

其他測試, 有時間再玩玩.  唔知仲有無 ching 試左, 印唔印到隻可動 robot 出黎呢?

Kisslicer 即""幫到你
dtom 發表於 2015-2-23 10:46

唔該ching, 不過我只係識用 replicatorG 同埋 makerbot desktop 切片, 要搵下有無呢個 option 先得.
我試下改左佢既 number of shell 再印, 唔知有無幫助, 少一層殼, 唔知會唔會縮番入少少.

原來我個頭都轉到既, 佢只係最底果層有少少貼住, 大力少少一轉就得左, 之後就超鬆了.  最大問題都係對腳.

ching 隻腳既大腿最上既關節, 可以轉到嗎?

改成一層 shell 真係有幫左, 掂呀.
Tune 番好個平台, 今次坐得好穩了, 有番兩隻手.  全身既關節一扭就可動了, 正!

起身同大家打個招呼....oh...隻手向下既地方, 斜向上打印都係唔多掂, 一條條絲比人見哂.

印得唔靚, 無面見人, 做個倒立玩下先.

ching 隻腳既大腿最上既關節, 可以轉到嗎?

Super169 發表於 2015-2-23 19:22

之前拍既片, 但係用 MM 印,
https://www.youtube.com/watch?v=UA8D3csYrFE

啱啱新年死 HDD, 無 backup setting
有尐setting 好耐無郁過, 所以唔記得, 又要由頭 set 過...