求救: 香港邊度可以買到保溫棉

呢次真係黑仔, 尋晚印印下野無膠出, 小事又係送膠輪痴滿哂膠, 幾乎一兩個月就要拆出黎清一次.
見個頭都幾污糟, 順手拆埋出黎浸下亞C通.
拆哂之後至發現, 之前買既保溫棉唔見左, 搵左成晚都唔見, 可能之前掉左....
但係原本包住四方磚果塊, 因為硬化左, 我拆果頭果下已經將佢整碎哂, 無可能包得番落去.
再去淘寶買都要等幾日, 呢排有 D 野想印, 唔知香港有無邊度有得賣?

唔該哂先.

呢次真係黑仔, 尋晚印印下野無膠出, 小事又係送膠輪痴滿哂膠, 幾乎一兩個月就要拆出黎清一次.
見個頭都幾污 ...
Super169 發表於 2015-2-25 22:44

TB有但我怕有石棉

臨時頂住先既可以包幾層kapton膠紙,之後再買保溫棉

(Sent from HKEPC iPhone app)

臨時頂住先既可以包幾層kapton膠紙,之後再買保溫棉

(Sent from HKEPC iPhone app)
bunbunlui 發表於 2015-2-26 00:05

請問 ching 知唔知香港邊度有得賣?  其實唔需要用好多, 價錢唔差太多既, 都唔一定要淘.   
正如 Offer ching 講, TB 既唔知會唔會有石棉.

TB有但我怕有石棉
Offer 發表於 2015-2-25 23:54

ching 咁你知唔知香港邊度有得賣?  大家用緊既都係淘番黎的嗎?

玻璃棉
係假天花搣少少or包冷氣喉有時會見到錫紙面的喉搣少少都可以
不過五金舖應該都有

玻璃棉
係假天花搣少少or包冷氣喉有時會見到錫紙面的喉搣少少都可以
不過五金舖應該都有 ...
mming1106 發表於 2015-2-26 01:29

唔該 ching, 公司假天花果 D 太硬了, 搣出黎都碎哂, 好難用黎包住舊磚.  冷氣喉...真係唔知去邊度搣, 屋企係入哂牆, 想搣都唔得.
聽日去五金鋪問下先, 希望唔會太貴.

= ="
點解要包? 其實有咩好處?

回覆 8# idleman
用風扇吹件時有機會吹到加熱塊,會影響溫度穏定~
但我都冇用保温綿,包多幾圈耐高溫膠紙算~

理論上可以keep 著個噴咀熱...但我冇用到..