有無邊隻膠係比較硬既

想印 D 薄薄地既野, 只有 1-1.5mm 左右既厚度.
之前用果卷粉紅色都勉強 OK, 但係已經用哂, 最後得番卷金色, 明顯脆弱好多.
已經係用哂 100% 都唔多夠力.  明明同一檔買, 唔同顏色硬度都有明顯分別.
試過如果用金色, 要 2mm 至可以得到 粉紅色既 1.5mm 效果.
但由於要同其他野接駁, 印出黎會厚左 0.5mm 會卡住.  

得番最後一卷, 一定要入貨了.
反正家陣雙色打印未成功過, 我諗住以後只買白色, 最多印完再上色.  
唔知白色會唔會夠硬淨. 如果顏色真係有分別的話, 邊隻色會最硬呢?

又或者唔知有無 D 膠料係比較 ABS 硬既.  當然唔好太貴, 而隻閃豬又用到既.
會唔會有 D 硬新既 ABS 呢?

仲有, 好耐無買膠了, 有無 ching 可以推介一下邊檔膠好呢?   唔該哂先.

睇番資料, PLA 應該都硬過 ABS 少少, 可以一試.
之前買既 PLA 仲有兩卷, 一卷開左一卷未開.
但係 之前試過好易塞頭......不過未開果卷未試過.  未買到之前, 可能搏一搏.

其實一直都想試 PLA, 不過買親都衰至放棄左.  但係又有需要印  D 硬野.  
唔知有無 ching 買過邊檔 PLA 係掂既呢?  唔會咁易塞頭.

Nylon  響fdm機黎講應該算係最硬

回覆 3# alexchau1234

不會吧... Nylon 係咁樣喎... http://youtu.be/GMCwpTGo5-U?t=31s

哪裡談得上硬?

PLA ABS Nylon 比較, 應該是 PLA 最硬才對 (ABS 最耐熱, Nylon 最韌).

硬: PLA > ABS > Nylon
耐熱: ABS (glass transition at 100°C) > PLA (60°C) > Nylon (47°C)
韌: Nylon > ABS > PLA

回覆 4# ma_hty

唔該 ching,   唔知顏色會唔會有影響呢?
我卷金色明顯比粉紅色既差好多.
如果係既, 唔知乜野色最好.

回唔知顏色會唔會有影響呢?
我卷金色明顯比粉紅色既差好多.
如果係既, 唔知乜 ...
Super169 發表於 2015-3-9 09:03

呢個真係好難講
同一個廠唔同批次隨時都唔同質量...
理論上"本色" 或 透明 係最少什質 (加顏色都係什質既一種)

回覆 5# Super169

> 唔該 ching,   唔知顏色會唔會有影響呢?
> 我卷金色明顯比粉紅色既差好多.
> 如果係既, 唔知乜野色最好.

顏色當然會有影響.  主要呢... 係唔知D生產商混左D乜落去.  簡單的處理, 就是盡量選 顏色較淺+半透 的為佳.  金色 黑色 大紅 這一類 顏色鮮艷+不透明 的膠料, D生產商 如何亂來也看不到 ( 你睇我唔到 你睇我唔到 你就係睇我唔到), 一般 質量也是最糟的.   

請注意因果關係, 生產商亂來 是因, "顏色鮮艷+不透明 質量普遍地較差" 是果.  所以呢... 就算是 金色 黑色 大紅, 生產商沒亂來的話, 也是可以沒問題的.   亦即是說, 顏色較淺+半透 也好, 生產商亂來的話, ... ... , 只是... 這樣的話, 直接觀察膠料 很可能已見不妥, 會予人口實.

想穩陣, 就來個 白色* 半透顏色 半透螢光 或 透明 吧.

註: * 白色 也是 不透明, 不過, 不用做顏色上膠料的話, 少一個超誘生產商亂來的工序, 出問題的機會也相應地減少.

回覆  Super169

> 唔該 ching,   唔知顏色會唔會有影響呢?
> 我卷金色明顯比粉紅色既差好多.
> 如果係既, ...
ma_hty 發表於 2015-3-9 10:16

原色

請問 ABS 同 PLA 既原色係點既?  係咪好似黃白色咁既?

回覆  alexchau1234

不會吧... Nylon 係咁樣喎...

哪裡談得上硬?

PLA ABS Nylon 比較, 應該是 ...
ma_hty 發表於 2015-3-9 06:59

多謝指正~ 呢條link 應該可以幫到樓主
https://www.youtube.com/watch?v= ... notation_1259260987