[操作疑難] 求助 失步問題

星期五開始發現失步問題 到現時一直都解決唔到
機種:齊齊DIY鋁合金Kossel Mini 3D Printer
印成品會向Y柱傾斜
接電G28後 其他柱都拉不動(用死力是可以拉動) 只有X柱用力可拉動

已試方法:
加速度減至375
A4988電壓減到1.0
調整皮帶
X同Y柱交換軌道滑車
X同Y柱交換A4988
側面吹風入去機板

相片 1-3-2015下午12 27 18.jpg
相片 7-3-2015上午2 53 37.jpg

之前的成品

相片 8-3-2015下午4 45 10.jpg
相片 8-3-2015下午4 45 11.jpg
相片 9-3-2015上午12 02 56.jpg

第一件發現問題  一開始好正常 但上面開始就傾斜

相片 8-3-2015下午4 45 11 (1).jpg
相片 8-3-2015下午4 45 12.jpg

之後再試20X20都係一直發生問題

相片 9-3-2015下午11 47 09.jpg
相片 9-3-2015下午11 47 10.jpg
相片 10-3-2015上午1 38 30.jpg
相片 10-3-2015上午1 38 31 (1).jpg
相片 10-3-2015上午1 38 31.jpg
相片 10-3-2015上午1 39 26.jpg
相片 10-3-2015上午10 17 31 (1).jpg
相片 10-3-2015上午10 17 31.jpg
相片 10-3-2015上午10 17 32.jpg

試唔同方發再試印都係改善唔到

我覺得係出膠問題 @@

我會先看看stepper motor的齒輪是否前後滑動

檢查摩打齒輪果粒機米有無鬆/甩

睇下層又唔似有事,驅動會唔會過熱,本身個步進轉得順唔順?皮帶太緊,步進轉得唔順,驅動就會熱得好快,到達某個温度就會保護模式,咁個步進就時有時無,好似失步咁

回覆 3# lcm77

已檢查  再修緊 但都係無改善

回覆 4# dtom

已檢查  再修緊 但都係無改善

回覆 5# whycome

試過加緊同整鬆  試過吹風減溫

x柱电机無鎖死,咁check吓电机电線,接頭。隻步进机可唔可以換線?X柱电机接Y驅動或Z驅動係咪都無鎖住?接頭係咪自已夾,有無線鬆咗出嚟睇唔到

出膠問題 ??  送絲步進有無 '達達..達達' 聲?