[操作疑難] [新手閃豬PRO] 禍不單行.....瘋狂卡料之求救

繼上一次壞CABLE線後成功搞得掂,過一個月體驗完皮帶同X 軸MOTOR既機米 亦相繼鬆脫但都搞返掂~

今次輪到瘋狂卡料 全部都係卡響送料輪位置...但完全搵唔到原因

打印物料:PLA
打印溫度: 190度
打印速度: 80mm/s 左右  
回抽: 1mm-1.6mm

(以上設定用左半年一直相安無事)

[第一次卡絲]  回抽1.4mm 其他無變

[第二次卡絲...]
通完清理完送料輪刮乾淨哂之後打印40分鐘左右...又卡住

[第三次卡絲]  換膠
重復上述步驟,清理完之後通乾淨哂所有野~
以為係咪卷膠潮濕搞到塞頭啦... 就再換一卷pla(同廠既)  ,印到又係差唔多時間又出事... 情況係一樣....

[第四次卡絲] 轉噴頭
諗住應該係個噴頭出問題,雙噴頭機,左噴頭唔得咪試右噴頭~~諗用右噴頭會無事啦....
點知情況都係一樣...

[第五次卡絲]  回抽改為1mm
改完再印過,又係差唔多40,50分鐘出事~~~~~
打哂圈 .....

有散熱風扇吹住....完全唔理解點解會卡料卡到打哂圈咁樣... 希望ching們指點迷津

你覺得係回抽問題?
卡料果度有好多位要回抽?

有無試下速度(50mm)同溫度(高10度)?

速度應該係 80/min?  
80/sec 好似快左尐喎

回覆 2# dtom

打錯單位
我先試一試 (之前再快d都冇問題 真係rr地頭...)

回覆 1# jamejames

多災夕難wor 你部野

建議你monitor著個gear & motor 溫度.室溫下pla扭成咁一定會斷

同意減速+ 升溫

回覆 1# jamejames

我看你的 retraction 大概是設錯了至 40mm 至 50mm 吧.  ( 抽那麼多?!)
小心看看你的 retraction 設定吧.

卡料發生時有冇feel下送絲齒輪附近熱唔熱? 條絲纏成咁, 似係條絲受熱變軟後被捲入去

卡料發生時有冇feel下送絲齒輪附近熱唔熱? 條絲纏成咁, 似係條絲受熱變軟後被捲入去 ...
bunbunlui 發表於 2015-3-18 19:30

佢回抽得太多及快,本來在hoend管中已經軟了的絲咪貼左上個送絲齒上

但樓主話印左40-50分鐘至出事, 如果係回抽太多問題, 應該印一陣就出事