本地開發 85度--低熱熔點膠

上週,我跟售賣鐵氟龍管店主, 討論低熱熔點膠 e.g. polyester, PA 或 PLA。 只需要85度熔點, 他想知道你對低熔點的塑料反應!

他希望與我們合作,嘗試他的發明!

PM我,如果你想你想加入開發測試,或者您可以直接跟售賣鐵氟龍管店主討論!

支持本地開發!

85度溶係正, 各方面都安全好多, 但係...會唔會室溫之內或比太陽哂2哂就變番膠水?

85度溶係正, 各方面都安全好多, 但係...會唔會室溫之內或比太陽哂2哂就變番膠水? ...
julyxiv 發表於 2015-3-18 19:12

用途限制比較大,戶外曬下也四五十度,但應該幾好玩

One sample photo

85度溶會好難用到. 放係熱水壺或電視旁邊用都唔得. 可能用多幾個月都會變形.

唔知可唔可以用嚟做support? 如果另一個頭印ABS / PLA, 而印嘅途中冇發生慘劇 (變番一Pat), 咁就唔使搞化學嘢, 一嘢放入滾水焗幾分鐘D support就變番水溶哂. 都幾正

唔知可唔可以用嚟做support? 如果另一個頭印ABS / PLA, 而印嘅途中冇發生慘劇 (變番一Pat), 咁就唔使搞化學 ...
julyxiv 發表於 2015-3-19 12:29

做support兩樣膠溶點不能差太遠否則ABS一印在SUPPORT上SUPPORT即刻被KO

我買左卷PVA, 店主話係水溶的, 不過我未試, 因為用雙頭好難SET(我係用閃豬同makeware)

我買左卷PVA, 店主話係水溶的, 不過我未試, 因為用雙頭好難SET(我係用閃豬同makeware) ...
kayming 發表於 2015-3-19 14:04

ching 快 D 試下喇, 我當日買雙頭, 其中一個原因就係見佢話 PVA 好掂, 用黎做 support 可以印到複雜既野.
但係...so far 一次都未試過 (當然, 我都無買 PVA, 點會有得試), 而且, 網上都未見過用家既報告.  就連閃豬好似都無乜再特別 sell 呢樣野.
家陣印 D 野, 好多時拆 support 都拆到手痛, 仲要驚用力過度拆爛件野, 又或者留底個印.  其實如果掂既, 貴少少都想買黎用.

回覆 9# Super169

卷PVA 都唔平, 124蚊人仔 0.5Kg, 我係自己未SET掂部機用雙頭, 我試過兩邊都用ABS 印, 不過唔成功, D support 好似印唔到咁, 所以唔敢開卷PVA 試 .