[測試] A4988 Stepper Driver Upgrade to 8825

A4988在冬天是問題不大

天氣開始熱最好加抽氣扇或開冷氣打印

試換了DRV8825,限流參考電壓 (驅動電流演算法:i = vref  x 2)但新買返來default是1.6V所以一定要調好先試機

60mm/s X 5倍 (無失步)

60mm/s X 8倍 (無失步)

60mm/s X 10倍 (無失步)

如果不把RAMPS上MS3短路帽拔走便會由A4988的16细分變成32細分,所以FW一定要改及tune過機

DRV8825的好處
1、最大电流2.5A。
2、8825最高支持32细分,4988只支持16细分

32細分會嘈尐嗎?

32細分會嘈尐嗎?
dtom 發表於 2015-3-21 23:41

差不多,但最初未改FW前用16的setting行32就好靚聲,一聽聲就知未改FW或未拔MS3

BTW,8825比4988貴50%也是值得,但換左後又要tune过机就令新手三思

如果唔想改FW的話(即係用8825, 16分步), 係唔係只需將MS3短路帽拔走, 就無問題?

回覆 3# Offer

>8825比4988貴50%也是值得

8825 只係 8.3人仔,只比 8人仔的 4988 貴3毛 。

回覆  Offer

>8825比4988貴50%也是值得

8825 只係 8.3人仔,只比 8人仔的 4988 貴3毛 。 ...
ma_hty 發表於 2015-3-22 06:20

8825我的入货價是94988是6

如果唔想改FW的話(即係用8825, 16分步), 係唔係只需將MS3短路帽拔走, 就無問題? ...
waiyinlwy 發表於 2015-3-22 04:24

是,但始终也有改動过tune机是免不了的

壓力測試了十多小時90mm/s

(Sent from HKEPC iPhone app)

回覆 8# Offer

Offer兄:
你電壓調多少?測量的針位是否和A4988一樣?

回覆 8# Offer

Offer兄:
請問exturder retraction set 左幾多?. 我之前set 70mm/s. 個motor跟唔上, 要set返1/16才ok.
我用的motor 是 48mm 長 1:5.?? 行星減速電機。