超慢速可以印出反光面

前幾天同一位師兄講開印件同3D scanner, 我剛好帶了一件 印件同師兄討論.

印呢個parts 係冇用 膠水, 熱牀. 就咁印上glass panel 上面!

得到很理想的效果! 但是速度慢到行15mm/sec

Slic3r 1.jpg

Slic3r 2.jpg

頂面, 非常光亮, 睇唔到交叉絞! 但影相見到

背面同一般印件 無太大分別

其他 示範印件....

回覆 1# aleungyw

PLA 的話, 不容易彎起的形狀, 就算是 沒熱床+沒膠水+清潔的玻璃面 也成的, 但這只限於不容易彎起的形狀.

PLA 一般而言, 玻璃面塗白膠漿 大部份容易彎起的形狀 也不會彎起.  如果再加上 熱床配高硼硅玻璃, 就更可 貼得超緊之餘 又容易甩件.

回覆  aleungyw

PLA 的話, 不容易彎起的形狀, 就算是 沒熱床+沒膠水+清潔的玻璃面 也成的, 但這只限於不 ...
ma_hty 發表於 2015-3-28 00:28

未試過用 白膠漿, 但有用過UHU glue, 但用後就冇咗光面效果!

我好有興趣試下用熱牀, 可否介紹邊隻好呀?

直接印玻璃先有呢個效果

回覆 3# aleungyw

> 未試過用 白膠漿, 但有用過UHU glue, 但用後就冇咗光面效果!

白膠漿的用法呢... 你可以 先用清水 稀釋白膠漿, 然後 用噴水壺 噴幾層上玻璃面, 自然乾了之後, 就會形成一層 均勻的 薄薄的 白膠漿表面.  這樣塗的話, 就可保留 "光面效果" .  噴一次, 可供打印一段 很長... 很長... ... 的時間.  實在... 我只噴過一次 (兩個月前), 效果尚未出現減退跡象, 能頂多久 未知.

> 我好有興趣試下用熱牀, 可否介紹邊隻好呀?

如果你的機沒heatbed, 除了要加heatbed之餘, 大概牛也要換, 最少要 12V 30A 的牛才成.  

另外, 主板上的mosfet, 用來推heatbed, 一般都是 不夠A + 不夠散熱 的, 要另外加機械式Relay.  ^^" 當然, 你的主板上的mosfet 頂到幾多A 和 散熱能力高低, 是要看你的主板生產商有多少良心, 他也有可能是給了你一隻好o野的 ( 真吊詭, 言商又甚能有良心?).

加熱板 用 mk2a 或 mk2b 就可以.  沒聽說過有意義去用的另類選擇.  沒意義去用的另類選擇嘛... 有矽膠發熱片.

回覆 5# ma_hty

見你講到白膠漿大法咁吸引, 請問可唔可以分享下個配方
另外問下, 白膠漿加高硼硅玻璃, 加印果時個底仲有冇反光嘅效果?

小弟經驗係用黃膠紙,響上面打印就有反光面既效果 (PLA)

回覆 7# jamejames

好正 ...

可以參考下呢個
相信可以做到你要既效果

有熱床+光滑面 就得@@唔係咩