用緊Kossel的你,請問對ATOM2.0的感覺怎樣?

我沒有kossel機,所以對於kossel操作不是很認識。
我到ATOM的官網睇,講到0.05mm很厲害,而且2.0大部份組件都是CNC打造的。
如果做到咁,賣萬幾蚊又唔係好貴,搭橋又真係好勁。
可以做埋Laser cut.

我沒有kossel機,所以對於kossel操作不是很認識。
我到ATOM的官網睇,講到0.05mm很厲害,而且2.0大部份組件 ...
kalo2000 發表於 2015-4-3 07:46

Kossel是易砌難tune的機種,如果有時間及耐心仍是可以tune得好好,個人覺得這價位高了點

回覆 2# Offer

請問如果Kossel機有沒有好的推介?我想要高品質及合理價錢.

回覆  Offer

請問如果Kossel機有沒有好的推介?我想要高品質及合理價錢.
kalo2000 發表於 2015-4-3 08:16

成品機?DIY套件?

回覆 4# Offer

我想要成品機,有auto level
唔想自已砌,見到atom2.0搭橋好似可以反地心吸力,
所以好懷疑係咪佢地嘅技術可以突破到一般Kossel既能力
而且我好怕Tune機,唔知買佢會唔會好D.
睇官網覺得佢D品質同穩定性都ok,但唔知用落有冇伏.
我想要穩定性高D,同埋可以做到0.05咁細緻.

回覆  Offer

所以好懷疑係 ...
kalo2000 發表於 2015-4-3 08:25

而且我好怕Tune機

>不要玩3d printer了,而家就算商用機也要tune的,只不過可能輕鬆些

回覆 5# kalo2000

> 我想要成品機,有auto level
> 而且我好怕Tune機,唔知買佢會唔會好D.

我想你有點誤會了, auto level 並不是不需tune機的意思.  Deltabot結構 是先天性地不穩定, 需要較複雜的軟體修正.  Auto level 是較複雜的軟體修正的一部份 而已.  說tune機, 就是有更多東西需要tune的意思.  (即是... 你要 校正個自動校正 呀)

> 唔想自已砌,見到atom2.0搭橋好似可以反地心吸力,
> 所以好懷疑係咪佢地嘅技術可以突破到一般Kossel既能力
> 睇官網覺得佢D品質同穩定性都ok,但唔知用落有冇伏.
> 我想要穩定性高D,同埋可以做到0.05咁細緻.

這幾項都並沒有改進.  atom2.0 只不過 是拿人家開源的Kossel設計 生產去賣錢, 技術上是零改進, 商品描述豈可隨便盡信呢...

回覆 7# ma_hty

你要 校正個自動校正呀

>呢句是重點,師兄你真利害,咁都比你用幾隻字說明了

回覆  Offer

所以好懷疑係 ...
kalo2000 發表於 2015-4-3 08:25

我部 kossel 都可以凌空印橋
tune 機呢part唔係講到咁難,只要你機械部份做得好,

offer兄講咗個現實,可能我比自己部機折磨得太久。希望買一部較聽話嘅機,但而家仲未做到。